Uitzetting van een handelshuurder door de nieuwe eigenaar: Wat kan u doen?

20/09/2021

Het komt geregeld voor dat een handelspand dat reeds verhuurd is aan een handelshuurder, wordt verkocht. Het is dan niet ondenkbeeldig dat de nieuwe eigenaar, de verkrijger, de handelshuurder uit het pand wenst te zetten. Waarop dient de nieuwe eigenaar te letten en wat kan de handelshuurder hiertegen ondernemen? Vanzelfsprekend wil zowel de nieuwe eigenaar als de handelshuurder in dat geval weten wat de mogelijkheden zijn.

Hierbij moet zowel met het gemene huurrecht als met de handelshuurwet rekening gehouden worden. Een cruciaal element hierbij is het feit of de handelshuurovereenkomst al dan niet een vaste datum heeft. In een handelshuurovereenkomst met vaste datum moet er bovendien een uitzettingsbeding opgenomen zijn.

Voor de zgn. “pop-uphandelshuurovereenkomst” gelden nog andere maatregelen : artikel 14 van het Pop-updecreet bepaalt dat de verkrijger, de geregistreerde pop-uphandelshuurovereenkomst moet naleven en de huurder dus niet kan uitzetten tenzij de huurovereenkomst eindigt wegens het verstrijken van de overeengekomen duur.

Volledig artikel en bron : Forum advocaten

Gerelateerde opleidingen

Tijdens de studienamiddag “Handelshuur” geeft mr. Kristof Vanhove een actueel overzicht en stand van zaken in deze materie.

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect