Vaste onderhandelingstermijn vóór onteigening gaat in op 1 december

Het Vlaams onteigeningsdecreet van 24 februari 2017 voert de verplichting in om vóór een eigenlijke onteigening gedurende een vooraf bepaalde termijn te onderhandelen over een mogelijke verwerving in der minne. Een wijzigend decreet van 16 oktober 2020 legt die minnelijke onderhandelingstermijn vast op maximum 1 jaar en laat het regime van de minnelijke onderhandeling uitwerking krijgen op 1 december 2020.
De onteigenende instantie raamt in het voorlopige onteigeningsbesluit hoeveel tijd er nodig zal zijn om de minnelijke onderhandelingen te voeren en houdt daarbij rekening met de complexiteit van het dossier: de omvang en de aard van de te onteigenen goederen, het aantal in te nemen percelen, enz. De onderhandelingstermijn kan volgens het wijzigingsdecreet niet langer zijn dan één jaar. De onderhandelingen kunnen dus niet eindeloos aanslepen.
De onteigenende overheid brengt de te onteigenen personen met een beveiligde zending op de hoogte van de onderhandelingstermijn. Die termijn begint dan effectief te lopen vanaf de derde dag na de postdatum van de zending.
De onderhandelingsplicht eindigt:
  • wanneer de onderhandelingstermijn verstrijkt, of
  • wanneer de te onteigenen persoon of personen duidelijk aangeven dat zij de onderhandelingen afwijzen of dat zij niet meer wensen verder te praten. In dat geval hoeft niet gewacht te worden tot de onderhandelingstermijn is verstreken om de gerechtelijke onteigeningsprocedure te kunnen opstarten.
Na het verstrijken van de termijn kan de onteigende zich niet langer beroepen op de onderhandelingsplicht van de onteigenende instantie. Omgekeerd, kan de onteigenende instantie de minnelijke onderhandelingen wél nog voortzetten na het verstrijken van de termijn als ze dat nuttig vindt.
Het regime van de minnelijke onderhandelingsplicht treedt in werking op 1 december 2020 en geldt dan voor alle procedures waarvoor op, of na die datum een voorlopig onteigeningsbesluit wordt opgesteld. Het nieuwe regime heeft dus geen impact op de lopende onteigeningsprocedures. De Vlaamse regering werkt overigens nog aan een uitvoeringsbesluit waarin zij onder meer zal toelichten hoe men kan aantonen dat de onteigenden uitdrukkelijk het aanvatten of verder voeren van de onderhandelingen hebben afgewezen.
Met dit regime van minnelijke onderhandeling binnen een vaste termijn wil de decreetgever vermijden dat broodnodige projecten – zoals fietspaden of waterbufferbekkens – onnodige vertraging oplopen door de onredelijk starre houding van één enkele te onteigenen persoon.

Bron: 16 OKTOBER 2020. – Decreet tot wijziging van de artikelen 2, 10 en 15 van het Vlaams Onteigeningsdecreet van 24 februari 2017, wat de invoering van een minnelijke onderhandelingstermijn betreft, BS 20 oktober 2020.

Gerelateerde opleidingen

Tijdens de webinar “Onteigening anno 2021” zal mr. Michiel Deweirdt de Vlaamse regelgeving en de recente rechtspraak toelichten. Hierbij zal ook aandacht gegeven worden aan enkele topics inzake de onteigeningsvergoeding.

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect