Over de hoofdelijke gehoudenheid tot volstorting van overdragers en overnemers van niet volgestorte aandelen

🎓 Hof van Beroep Gent – 16 januari 2023

Bij de oprichting van een BVBA bestond de mogelijkheid om het maatschappelijk kapitaal van de nieuw opgerichte vennootschap nog niet meteen volledig te volstorten.

Wanneer de niet volgestorte aandelen dan werden overgedragen, rees op het moment dat een verzoek/eis tot volstorting zich aandiende – vaak wanneer de vennootschap failliet werd verklaard – de vraag wie nog moest instaan voor die volstorting: overdrager of overnemer?

Het inmiddels opgeheven Wetboek van Vennootschappen bevatte enkel een expliciet antwoord op deze vraag voor de NV, met name dat “de overdracht van niet volgestorte aandelen (…) de inschrijvers niet [kan] ontslaan van de verplichting om ten belope van het niet volgestorte bedrag bij te dragen in de schulden van voor de openbaarmaking van de overdracht”.

Het stilzwijgen van de wetgever voor wat betreft de BVBA heeft de rechtspraak en de rechtsleer decennialang beziggehouden.

***

In een interessant arrest van 16 januari 2023 van het Hof van Beroep te Gent, oordeelt het Gentse Hof van Beroep en dat met verwijzing naar Cass. 5 juni 2014 dat “een nieuwe wet in de regel niet enkel van toepassing is op toestanden die na haar inwerkingtreding ontstaan, maar ook op de toekomstige gevolgen van de onder de vroegere wet ontstane toestanden die zich voordoen of die voortduren onder vigeur van de nieuwe wet, voor zover die toepassing geen afbreuk doet aan reeds onherroepelijk vastgestelde rechten”.

Volledig artikel en bron : Reyns advocaten – 27 januari 2023

Gerelateerde opleidingen

Jaarlijks rechtspraakoverzicht vennootschapsrecht

👉 Naar goede gewoonte zullen ook dit jaar Prof. dr. Bernard Tilleman (KU Leuven) en Mr. Emmanuel Leroux (KPMG) een aantal interessante arresten en vonnissen uit de vennootschapspraktijk analyseren en bespreken.

📆 11-05-2023   ⌚ 13u30 – 17u30   🎓 Klassikaal (Gent) of 💻 via livestream

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect