Verlaagd verkooprecht woningen: meer tijd om tweede woning van de hand te doen

De registratiebelasting die in het Vlaams Gewest betaald moet worden op een woning, is vorig jaar verlaagd tot 3%, en zelfs tot 1% voor een beschermd monument, een woning die gesloopt en herbouwd zal worden, of voor een woning die een ingrijpende energetische renovatie zal ondergaan. Een voorwaarde in al die gevallen is wel dat de nieuw aangekochte woning de enige woning is van de koper. Als die nog een andere woning of een bouwgrond bezit in volle eigendom (en voor de geheelheid), is het verlaagd tarief niet van toepasing.

Maar de wet zelf bevat een uitweg. Als men toch een tweede woning bezit, een zogenaamd “verhinderend bezit”, ziet men het verlaagd tarief niet onherroepelijk aan zijn neus voorbij gaan. Op het moment van de aankoop kan men toch reeds het tarief van 3% of 1% claimen, op voorwaarde dat men de verbintenis aangaat om het “verhinderend bezit” te verkopen binnen de twee jaar. Men krijgt dus de tijd om de tweede woning van de hand te doen.

Die termijn van twee jaar wordt nu verlengd tot drie jaar, maar alleen voor een beschermd monument, een woning die gesloopt en herbouwd zal worden, of voor een woning die een ingrijpende energetische renovatie zal ondergaan. De redenering is dat de werken die daarvoor nodig zijn, soms kunnen aanslepen, waardoor de koper een groot risico loopt om het gunsttarief mis te lopen.

Volledig artikel en bron : De Broeck Van Laere – 5 mei 2023

Gerelateerde opleidingen

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect