Vermeende witwasser wordt (blijkbaar) aanklager

N.a.v. het onderzoek dat het Luikse gerecht momenteel voert naar honderden miljoenen euro’s verdacht geld van een Waalse familie die decennialang voor en met de wapenfabrikant FN Herstal heeft gewerkt, stellen de auteurs van deze bijdrage vast dat “de vermogensvoordelen – zoals gelden, maar ook fiscale voordelen – afkomstig dienen te zijn van een misdrijf, vooraleer er sprake kan zijn van een witwasmisdrijf”.

Opmerkelijk is weliswaar dat het basismisdrijf – waaruit die gelden zouden zijn voortgekomen – niet tegelijkertijd vervolgd moet worden. Het basismisdrijf moet zelfs niet geïdentificeerd worden.

Meer nog, het Openbaar Ministerie dient niet eens concreet te bewijzen dat diezelfde vermogensvoordelen op illegale wijze verkregen zijn, ondanks het vermoeden van onschuld en het feit dat de bewijslast eigenlijk bij het parket hoort te liggen.

Integendeel, het parket moet volgens de geldende rechtspraak enkel nog aantonen dat de voordelen geen legale oorsprong kunnen gehad hebben.

Met andere woorden, het Openbaar Ministerie moet niet langer concreet aantonen dat de betrokken voordelen illegaal verkregen zijn. Het moet enkel een vermoeden kunnen hardmaken dat de voordelen waarschijnlijk niet op een legale wijze bekomen zijn.

Volledig artikel en bron : Bannister

Gerelateerde opleidingen

Tijdens Ondernemingsstrafrecht komen volgende actuele onderdelen aan bod:

  • Actualia materieel cyber(ondernemings)strafrecht / Onderzoeksverrichtingen in cyberspace: een stand van zaken
  • Actualia fiscaal straf(proces)recht op basis van recente wetgeving en rechtspraak

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect