Vernieuwing bij de aangifte van nalatenschap: maak kennis met ERFonline

15/03/2022

De Vlaamse Belastingdienst (VLABEL) lanceerde ERFonline, een digitale module die het aangifteformulier van de nalatenschap aanpast in functie van het vermogen en de persoonlijke situatie van de overledene en die u stap voor stap begeleidt bij het invullen van de aangifte.

Het concept van ERFonline is als volgt: hoe eenvoudiger het erfenisdossier, hoe eenvoudiger het aangifteformulier.

Voor de aangifte op maat dient u zich vooreerst aan te melden op de website van VLABEL, waarna u gevraagd wordt het rijksregisternummer van de overledene in te vullen. Op die manier worden uw latere antwoorden automatisch opgeslagen en gaat geen informatie verloren.

Vervolgens worden negen gerichte vragen gesteld over het vermogen van de overledene. Aan de hand van deze antwoorden, bezorgt ERFonline u een aangifteformulier op maat. Bijgevolg hoeft u niet langer alle rubrieken van het standaardformulier te overlopen, maar wordt u enkel nog gevraagd om de relevante rubrieken in te vullen.

Volledig artikel en bron : Delboo advocaten – nieuwsbrief maart 2022

Gerelateerde opleidingen

Voor een volledige update inzake schenkingen en testamenten, kan u bij ons terecht tijdens de studienamiddag “Actualia schenkingen en testamenten” van mr. Ann Maelfait.

Dit seminarie is niet alleen interessant voor advocaten en magistraten die met procedures inzake schenkingen en testamenten geconfronteerd worden, maar eveneens voor adviseurs, notarissen, accountants die in hun adviespraktijk dagdagelijks met estate planning, schenkingen en testamenten bezig zijn.

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect