Verplichte verzekering burgerlijke beroepsaansprakelijkheid van architecten en andere dienstverleners in de bouwsector: het Grondwettelijk Hof houdt Wet Peeters II in leven

19/05/2021

Bespreking arrest Gwh nr. 28/2021 van 25 februari 2021

Het Grondwettelijk Hof heeft zich in dit arrest uitgesproken uit over het beroep tot (gedeeltelijke) vernietiging van de Wet Peeters II. Een uittreksel van dit arrest werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 5 mei 2021.

In dit arrest wijst het Grondwettelijk Hof er o.m. op dat het gegeven dat de aannemer niet valt onder het toepassingsgebied van de Wet Peeters II, niet betekent dat hij zijn beroepsaansprakelijkheid niet moet verzekeren. Het verwijst uitdrukkelijk naar de verzekeringsplicht die (ook) voor de aannemer voortvloeit uit de Wet Peeters I. Zodoende oordeelt het Grondwettelijk Hof dat de huidige situatie fundamenteel verschilt van die welke moest worden beoordeeld in haar arrest nr. 100/2007.

Samengevat besluit het Grondwettelijk Hof dat het bekritiseerde verschil in behandeling niet zonder redelijke verantwoording is. Het wijst het beroep tot (gedeeltelijke) vernietiging daarom af.

Volledig artikel en bron : Schoups

Gerelateerde opleidingen

Tijdens het webinar “Actualia aansprakelijkheid bouwactoren” zal Mr. Kristof Uytterhoeven een actuele stand van zaken geven m.b.t. de aansprakelijkheidsvraagstukken in het bouwrecht.

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect