Wijziging groepsvrijstelling: is de overeenkomst met uw verdelers nog wel geldig na 1 juni 2022?

07/03/2022

De verticale groepsvrijstellingsverordening (VBER) creëert een uitzondering op het principiële kartelverbod en dit voor bepaalde verticale overeenkomsten. De verordening dateert van 2010(*) en was aan een update toe.

De huidige herziening is er vooral gekomen omwille van de groeiende digitalisering van onze economie en de onstuitbare groei van de onlineverkoop tezamen met de opkomst van grote e-commerce bedrijven en platformen.

Het was ook de Europese Commissie al opgevallen dat bepaalde zaken ten onrechte buiten of binnen de groepsvrijstelling vielen waardoor de regels in bepaalde gevallen te streng of net niet streng genoeg bleken te zijn.

De Europese Commissie wenste dus enerzijds de bestaande VBER aan te passen aan deze nieuwe realiteit en anderzijds de toepassing ervan in de Europese Unie verder te harmoniseren zodat ondernemingen hun goederen en diensten zo gemakkelijk mogelijk over het gehele continent op de markt kunnen brengen.

Concreet zullen er vanaf 1 juni 2022 enerzijds een aantal strengere voorwaarden van toepassing worden, maar tegelijkertijd zullen ook een aantal versoepelingen ingevoerd worden.

Volledig artikel en bron: Seeds of Law

(*) VERORDENING (EU) Nr. 330/2010 VAN DE COMMISSIE van 20 april 2010 betreffende de toepassing van artikel 101, lid 3, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie op groepen verticale overeenkomsten en onderling afgestemde feitelijke gedragingen

Gerelateerde opleidingen

Tijdens de webinar “Juridische aandachtspunten bij distributieovereenkomsten anno 2022” zullen mr. Jo Willems en mr. Nik Vanheer (Lydian) een aantal recente vraagstukken behandelen die zich in het kader van distributieovereenkomsten anno 2022 stellen.
Ten eerste is het van belang de gevolgen van deze gewijzigde Verticale Groepsvrijstellingsverordening voor distributieovereenkomsten in kaart te brengen, maar uiteraard komen ook andere aspecten aan bod. Ontdek hier het volledige programma van deze actuele webinar.

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect