Zonnepanelen op het dak van het appartementsgebouw: schijnt de zon voor iedereen binnen de VME?

Hoe te werk gaan wanneer men zonnepanelen wenst te leggen op een appartementsgebouw?

Dat kan, alleen dient daarvoor toestemming van de VME voor te liggen via besluitvorming met de juiste meerderheid op de Algemene Vergadering en zijn de spelregels verschillend afhankelijk van wie om de plaatsing verzoekt, één of meerdere individuele mede-eigenaars of de VME zelf.

Indien de VME zelf tot plaatsing wenst over te gaan nadat één of meerdere van de mede-eigenaars gesuggereerd hebben om hiertoe als VME over te gaan, zal hierover gestemd moeten worden op de Algemene Vergadering waarbij een 2/3de meerderheid vereist zal zijn om tot plaatsing over te kunnen gaan.

Wanneer een mede-eigenaar zelf tot plaatsing van zonnepanelen wenst over te gaan, kan dit ook maar in dat geval heeft hij/zij een 4/5e meerderheid nodig. Dat deze meerderheid hoger ligt dan bij plaatsing in opdracht van de VME, mag niet verwonderen. In geval deze aanvraag goedgekeurd wordt, heeft deze mede-eigenaar immers een exclusief gebruiksrecht op een gemeenschappelijk gedeelte van het gebouw, nl. het dak.

Volledig artikel en bron : Forum advocaten – 22 november 2022

Gerelateerde opleidingen

Meer weten over het appartementsrecht (en mede-eigendom)? Tijdens het webinar “Rechtspraakoverzicht appartementsrecht” maakt mr. Astrid Clabots een kritische analyse van een aantal belangrijke uitspraken in het appartementsrecht.

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect