10 stappen om te ontstressen

10 stappen om te ontstressen
Stress is een boosdoener en het overkomt iedereen. Hoe ga je hiermee om? Hoe zet je negatieve stress om in positieve energie?

Stress schaadt. Langdurige stress verhoogt niet alleen het risico op hartziekten, depressie en obesitas, het vermindert ook onze cognitieve prestaties. Maar hoe zorg je er dan voor dat je het stressniveau onder controle houdt? Hoe ga je om met piekmomenten en zet je negatieve stress om in positieve energie?

 

Toppresteerders hebben zichzelf enkele goede copingstrategieën aangeleerd die hun stressniveau verlagen, ongeacht wat er in hun omgeving gebeurt. Sommige van deze strategieën lijken misschien voor de hand liggend. De echte uitdaging ligt in het herkennen wanneer en hoe je ze moet gebruiken, ondanks je stress.

 

De 10 meest effectieve copingstrategieën

1. Waardeer wat je hebt

De tijd nemen om na te denken waar je dankbaar voor bent, is niet alleen het ‘juiste’ om te doen, het verbetert ook je humeur. Dankbaarheid vermindert het stresshormoon cortisol met 23%. Mensen die dagelijks de tijd nemen stil te staan bij wat er goed ging en waar ze dankbaar voor zijn, ervaren een verbeterde gemoedstoestand, energie en fysiek welzijn.

 

2. Vermijd ‘Wat als?’-vragen

‘Wat als?’-uitspraken gooien olie op het vuur van stress en zorgen. Hoe meer tijd je besteedt aan piekeren, hoe minder tijd je besteedt aan het ondernemen van actie die je kalmeert en je stress onder controle houdt.

 

3. Blijf positief

Positieve gedachten helpen om de stress te verminderen door de aandacht van je hersenen te richten op iets dat volledig stressvrij is. Als het goed gaat en je humeur goed is, is dit relatief eenvoudig. Wanneer het slechter met je gaat, kan dit een uitdaging zijn. Probeer aan een moment te denken waarin iets positiefs gebeurde. Het punt hier is dat je iets positiefs moet hebben om je aandacht op te richten wanneer je gedachten negatief worden.

 

4. Durf uitschakelen

Jezelf offline zetten, gapen of het uitschakelen van je telefoon geeft je lichaam een ​​pauze van een langdurige bron van stress. Technologie maakt constante communicatie mogelijk en de verwachting dat je 24/7 beschikbaar moet zijn is hoog. Probeer je los te maken van werkgerelateerde communicatie op doordeweekse avonden en in het weekend. Naarmate je dit gewoon wordt, zul je automatisch de tijd die je aan technologie besteedt verminderen.

 

5. Beperk je cafeïne-inname

Cafeïne drinken triggert adrenaline. Adrenaline is de bron van de ‘vecht-of-vlucht’-reactie, een overlevingsmechanisme dat je dwingt om op te staan ​​en te vechten of net te vluchten wanneer je wordt geconfronteerd met een bedreiging. Wanneer cafeïne je hersenen en lichaam in deze hyperopgewekt toestand brengt, gaan je emoties je gedrag domineren.

 

6. Slaap voldoende

Slapen is van groot belang om je emotionele intelligentie te vergroten en je stressniveaus te beheersen. Zelfbeheersing, aandacht en herinneringen worden verminderd als je niet genoeg slaap krijgt. Om dingen onder controle te krijgen is het noodzakelijk om de tijd te nemen voor een goede nachtrust.

 

7. Onderdruk negatieve zelfreflectie

Hoe meer je negatieve gedachten herkauwt, hoe meer kracht je ze geeft. Schrijf al je negatieve gedachten op waarvan je denkt dat het feiten zijn. Wees er zeker van dat je gedachten niet kloppen wanneer woorden als ‘nooit’, ‘altijd’, ‘catastrofaal’… voorkomen op je papier. Loop je vast? Breng je lijstje dan naar een vriend of collega die je vertrouwt en kijk of hij het met je eens is. Door je gedachten van de feiten te scheiden, breek je de negatieve cyclus .

 

8. Herformuleer je perspectief

Je kan de omgeving niet veranderen, maar je kan wel bepalen hoe je reageert. Neem even de tijd om de situatie in perspectief te plaatsen. Lijst op wat fout gaat. Hoogstwaarschijnlijk kom je slechts enkele zaken tegen. Vaak zijn de stressopwekkers minder talrijk dan gedacht.

 

9. Blijf ademen

Als je gestrest bent, neem dan een paar minuten de tijd om je op je ademhaling te concentreren. Zet je in een rustige omgeving en adem bewust diep in en uit. Probeer elke ademhaling te tellen. Dat lijkt misschien gemakkelijk of zelfs dom, maar je zult versteld staan ​​van hoe kalm je je daarna voelt en hoe veel gemakkelijker het is om negatieve, afleidende gedachten los te laten die anders permanent aanwezig lijken te zijn.

 

10. Gebruik je netwerk

Om je stress onder controle te houden is het vooral belangrijk om je zwaktes te accepteren en hulp te vragen. In stresserende situaties zie je soms oplossing over het hoofd, terwijl iemand die niet betrokken is bij de situatie toch een oplossing kan zien van buitenaf. Daarom is het aan te raden om ook eens beroep te doen op anderen en advies te vragen wanneer je vast lijkt te lopen.

 

Zin in meer?

Vermijd concentratieproblemen, emotioneel gedreven communicatie en zelfs een burn-out. Via de opleiding ‘Mindfulness: Positief omgaan met stress’ maken we je alert voor waarschuwingssignalen en werken we aan je mentale en fysieke energiek.

 

Bron: Talentsmart.com

Avatar foto

Auteur

Melissa Strohlein is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in het logistieke en hr-domein. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen op en vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen die beantwoorden aan de leerbehoeften van logistieke en hr-professionals vandaag.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect