4 methodes om problemen op te lossen

Problemen eisen je aandacht op: ze zijn complex, vragen veel energie en dienen opgelost te worden. Je kunt het natuurlijk doen zoals je altijd al deed, maar wat doe je als die methodes en je probleemoplossend denken je in de steek laat? Dan is het tijd om er creatief mee aan de slag te gaan. 4 methodes om je ernstige problemen efficiënter en effectiever op te lossen:

 

1. Omschrijf de situatie in plaats van het probleem te definiëren

Start met het nauwkeurig omschrijven van de situatie. Als je begint met het definiëren van het probleem, dan denk je meteen aan de mogelijke oplossing. Daardoor ga je jezelf beperken en geraak je weer in de gekende gedachtestroom. Probeer daarom eerst de situatie goed te omschrijven om zo het volledige plaatje te zien.

 

2. Gebruik verschillende manieren om de situatie te omschrijven

Een open mindset behouden tijdens de probleemomschrijving is een heuse uitdaging. De puzzelstukken zouden in elkaar moeten vallen, zonder dat jij er iets aan doet. Hier kan je over waken door volgende zaken te doen:

  • Schets het hele verhaal van het probleem door bv. een tijdlijn te maken waarop je belangrijke momenten prikt. Start met het moment wanneer je voor het eerst je bewust was van het probleem.
  • Maak lijstjes met wat je weet en wat je moet onderzoeken. Hiervoor is het handig om met 3 lijsten te werken: 1. De ‘ik weet het zeker’-lijst, 2. De ‘ik veronderstel van wel’-lijst en 3. De ‘ik moet het onderzoeken’-lijst. Belangrijk is dat er voor elk topic op de eerste lijst steevast bewijs is.
  • Stel de basisvragen: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe? Zo ontleed je de situatie stap voor stap en zie je niets over het hoofd. Als je een vraag niet kan beantwoorden, dan is dat niet erg: je hebt alvast een leidraad.
  • Verfijn je antwoorden door je huidige situatie te vergelijken met een aanvaardbare situatie. Dit bouwt voort op de basisvragen, waardoor je nog dieper kan graven.

 

3. Maak het je hersenen makkelijk

Plan probleemoplossende vergaderingen vroeg, vooraleer mensen hun denken en aandacht hebben besteed aan minder belangrijke dingen. Elimineer afleidingen door bijvoorbeeld smartphones en laptops aan de kant te leggen tijdens die meetings.

Als een probleem ernstig is, volstaat één vergadering niet. Werk in verschillende etappes, dat helpt om zaken in perspectief te plaatsen en een nieuwe insteek te vinden de volgende dag. Sommige mensen lossen problemen logisch op, anderen wachten op de ‘aha-erlebnis’ met die flits van inzicht. De sleutel tot succes zit in de combinatie ervan.

 

4. Test je ideeën

“Eén goede test is meer waard dan duizend experten”, zei Wernher von Braun. Probeer je oplossingen uit, zelfs al is het een prototype. Daaruit kan je de key learnings halen en toepassen in een later stadium. Eens je aan de slag kunt gaan met de finale oplossing voor je probleem, doe dit dan ook voor een testperiode. Evalueer, optimaliseer en rol het volledig plan uit.

 

Zin in meer?

Belangrijke problemen verdienen je aandacht. Wil je je skills naar een hoger niveau tillen met de praktijkgerichte opleiding Probleemoplossend denken? In amper één dag leer je de kneepjes van het vak kennen en toepassen.

Auteur

Tomek Joos is teammanager Training Services bij NCOI Learning. Voordien was hij productmanager voor de vakgebieden professionele vaardigheden, leidinggeven en inkoop & logistiek. Geboeid door de laatste opleidingstrends wil hij behoeftes beantwoorden met innovatieve leeroplossingen en zo mee werken aan de future proof professional. Hij was eerder al actief bij Belgacom en Cameleon Business Training.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect