Het maatschappelijk probleem van de burn-out raakt stilaan uit de taboesfeer. Een bore-out daarentegen blijft nog te vaak onder de radar. Veel mensen herkennen het niet of schamen zich ervoor, terwijl de impact even groot kan zijn. Zo’n 15 % van de kantoorwerkers loopt risico. Hoe voorkom je een bore-out in je werkleven?
Een bore-out komt het vaakst voor bij jongeren tussen 18 en 34 jaar in uitvoerende administratieve functies. In tegenstelling tot een burn-out ben je bij een bore-out onderbelast. Door te weinig of te weinig interessant werk mis je een uitdaging. Je verliest interesse, je zelfontwikkeling valt stil en je haalt niet langer voldoening uit je werk. Die verveling geeft op termijn ook stress.
De symptomen zijn dezelfde als bij een burn-out en manifesteren zich op verschillende niveau’s. Er zijn de lichamelijke stressklachten zoals verstoorde slaap, futloos en vermoeid voelen. Ook spanningspijnen en verteringsproblemen komen voor. Daarnaast eist het ook mentaal vaak een tol en krijgen mensen last van concentratieproblemen, verstrooidheid, cynisme en een dip qua zelfvertrouwen. Dit gebrek aan innerlijke rust kan op termijn uitgroeien tot een depressie. Gelukkig kan je een bore-out voorkomen.
1. Coaching
Werk eerst en vooral aan je zelfbeeld en zelfvertrouwen. Vind via coaching of loopbaanbegeleiding uit welke talenten je hebt en ga op zoek naar een manier om ze in je job te benutten. Doe iets waar je goed in bent en graag doet. Dan vliegt de tijd voorbij.
2. Leer iets bij
Leer bij via inspirerende collega’s, opleidingen, boeken, lezingen en seminars. Lees het bedrijfsmagazine, nieuwsbrieven en artikels op het intranet om op de hoogte te blijven van waar jullie bedrijf mee bezig is. Ga op zoek naar voor jou zinvol werk.
3. Durf aan te spreken
Spreek je leidinggevende aan over jouw gevoelens en noden. Gebruik daarbij ik-boodschappen. Verzoek je leidinggevende om meer verantwoordelijkheid en autonomie en zeg dat ze erop kunnen vertrouwen dat jij je taken naar behoren afrondt. Denk zelf op voorhand al na over constructieve voorstellen om je takenpakket op je competenties en interesses af te stemmen.
4. Probeer iets nieuws
Probeer bij hr te polsen of er nevenprojecten of nieuwe initiatieven zijn waarvoor er nog mensen nodig zijn. Kijk of er geen overbelaste collega’s zijn waar je werk van kan overnemen of kies voor jobrotation, waarbij je tijdelijk van functie wisselt.
5. Hobby’s
Ga extra uitdagingen in je privéleven aan waar je plezier aan beleeft, via verenigingen of hobby’s. Doe wat je als kind interessant vond. Zo doorbreek je de routine en creëer je afwisseling, uitdagingen en doelstellingen. Je gaat je nuttig voelen, energie krijgen en dat ook meenemen naar het werk.
Bron: Philippe Rothlin en Peter Werder – Boreout diagnosis (2008)
Zin in meer?
Zijn deze tips geen optie binnen je huidige functie of bedrijfscultuur? Dan zoek je best een andere, meer uitdagende job. Wil je van werk veranderen, kijk dan altijd eerst of het mogelijk is om binnen je huidig bedrijf een andere baan te krijgen die meer aansluit bij je wensen.
Neem zeker ook een kijkje in ons well@work opleidingsaanbod.