Met deze 5 tips krijg je zeker toestemming om een opleiding te volgen

Met deze 5 tips krijg je zeker toestemming om een opleiding te volgen
Heb je een opleiding gevonden die echt iets voor jou is? Deze 5 tips helpen je op weg om dit onderwerp aan te snijden bij je leidinggevende.

Vind je het moeilijk om je werkgever te vragen om een opleiding te mogen volgen? Misschien weet je al wat de bezwaren zijn, of durf je het niet over het budget te hebben. Geen zorgen, met deze 5 tips sta je stevig in je schoenen om dit gesprek aan te gaan.

1. Bereid je grondig voor op het gesprek

Denk na over hoe je je toekomst ziet, en leid hiermee de conversatie in. Leg uit waarin je je verder wilt ontwikkelen en stuur zo het gesprek naar de opleiding die je in gedachten hebt. Bereid je hierop voor door na te denken over enkele vragen. Waar wil je over vijf jaar staan en hoe kom je daar? Wat zijn de voordelen van de opleiding voor jezelf en je bedrijf? Hoeveel tijd en geld zou je eraan kwijt zijn, en tot slot, verwacht je een bijdrage van je organisatie? Met een antwoord op deze vragen kan je goed gewapend dit onderwerp aansnijden.

2. Formuleer leerdoelen die aansluiten bij de organisatiedoelstellingen

Neem je functieomschrijving er nog eens bij en bekijk welke vaardigheden van pas zullen komen om je huidige of toekomstige job beter uit te voeren. Als je dit zelf doet, moet je leidinggevende hier niet over nadenken, en ben je al net dat stapje dichter bij een ‘ja’. Ga ook uit van de organisatiedoelstellingen om op te lijsten wat je met een opleiding wilt bereiken. Zo maak je duidelijk dat je aan deze doelstellingen wilt bijdragen. Let vooral op welke kennis en ervaring de opleiding je zal bijbrengen, en hoe je deze gaat toepassen binnen je functie.

3. Toon aan dat je productiviteit en je inzetbaarheid erdoor stijgt

Jouw werkgevers zijn vast en zeker fan van leergierige en ambitieuze medewerkers. Een opleiding volgen past dus perfect in dat plaatje. Leg uit dat het de organisatie alleen maar ten goede zal komen, en dat je eigen motivering er ook op vooruit gaat. Houd in je achterhoofd: hoe meer vaardigheden je vergaart, hoe flexibeler je inzetbaar bent.

4. Anticipeer op bedenkingen van je leidinggevende

Bereid alvast enkele tegenargumenten voor op bezwaren zoals de kostprijs, tijdsgebrek, en angst dat ze je gaan verliezen aan een ander bedrijf. Normaal gezien is er budget voorzien voor opleidingen, en bovendien zijn deze kosten aftrekbaar van de belastingen. Wat het tijdsgebrek betreft, stilstaan is achteruitgaan. Niet up-to-date zijn met de laatste technieken, zal op den duur meer productieverlies met zich meebrengen. Breng tot slot aan dat je loyaliteit net zal verhogen door een opleiding te mogen volgen, en dat je met extra motivatie er terug in zal vliegen.

5. Kies het juiste moment voor het gesprek

Als je kan wachten tot een functionerings- of evaluatiegesprek, dan is dat ideaal. Ook tijdens een sollicitatiegesprek kan je er al over beginnen. Ligt dit niet in de nabije toekomst? Ga er gewoon voor. Elk moment is goed om voor jezelf op te komen!

Zin in meer?

Snuister gerust door de opleidingen. Met deze vijf tips hoef je geen schrik te hebben om het onderwerp aan te kaarten bij je leidinggevende. Klik hier om uitgebreider over deze tips te lezen.

Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect