5 Tips voor een hoger loon

Elke medewerker wil wel meer loon, maar hoe krijg je het? En wat moet je als werkgever weten als je een vraag naar loonopslag krijgt? Ontdek hier 5 tips voor meer loon. Ontdek hier waardevol advies voor een hoger loon van Jo Schouteten, zaakvoerder van het advieskantoor Quotis en spreker op het Kluwer congres Compensation and Beneftis 2014.

 

Vanaf 4.000 euro sponsor je de RSZ
Een werkgever betaalt zowat 35 % RSZ op het volledige brutoloon, de werknemer 13.07%. Helaas zijn de uitkeringen die je daarmee opbouwt begrensd: of je nu een loon verdient van 4.100, 5.000 of 10.000 euro per maand, het pensioen van de werknemer blijft hetzelfde. Fiscale optimalisatie is steeds interessant. Tot een loon van 4.000 euro heeft een loonsverhoging ten minste nog het voordeel dat ook het pensioen stijgt. Van zodra het brutoloon die loongrens overschrijdt hebben werknemer en werkgever er alle belang om in te zetten op fiscale optimalisatie.

 

Gebruik de fiscale optimalisatiemogelijkheden
Er zijn in België maar liefst 80 (tachtig!) mogelijkheden om het loon fiscaal te optimaliseren. U kent ongetwijfeld de groepsverzekering, de hospitalisatieverzekering, de maaltijdcheques, de vergoeding kosten eigen aan de werkgever, de bedrijfswagen. Dat ook gratis koffie (of frisdrank, of soep ) eigenlijk extralegale voordelen zijn en dus fiscale optimalisaties zijn die niet wettelijk verplicht zijn (water wel) had u misschien over het hoofd gezien. Maar had u gedacht aan gratis fruit? De gratis fiets? De fietsvergoeding? De stallingsvergoeding voor de wagen? De dagvergoeding? De vergoeding thuiswerk? De terugbetaling voor internet? De cadeaucheques? De innovatiepremie? De vergoeding carwash?

 

Variabel loon is interessanter dan opslag
Voor de werkgever is variabel loon alleszins interessanter. Een loonsverhoging van 100 euro bruto kost de werkgever bijna 2.000 euro per jaar. Eens gegeven blijft gegeven. Stel dat de medewerker nog 10 jaar in dienst blijft, dan heb je een investering van 20.000 euro gedaan. Het netto-effect van die opslag is hooguit € 45 à 50 per maand. Wanneer een werkgever een eenmalige bonus geeft met een totale kostprijs van 2.000 euro hypothekeert hij daarmee zijn budget niet voor de rest van de loopbaan van de werknemer. Bovendien kan je een bonus fiscaal optimaliseren (individuele pensioentoezegging, bonus-groepsverzekering, warranten of aandelenopties..).

 

Schep duidelijkheid
Te vaak is er geen loonbeleid in bedrijven. Loon, bonus of opslag worden dan met de natte vinger bepaald. Wie het hardst roept krijgt de grootste opslag, de dikste premie, de mooiste wagen. Maak spelregels: eens per jaar wordt het loon herbekeken. Opslag krijg je wanneer je duidelijk in ervaring gegroeid bent. Je krijgt een bonus wanneer je doelstelling X behaalt of objectief Y overschrijdt. Hou u aan de spelregels en zorg dat de medewerkers die ook kennen.

 

Motivatie is veel meer dan loon
Het is algemeen gekend dat het motiverend effect van loon (opslag, bonus) klein is, en zeer tijdelijk van aard. Er zijn tientallen andere en betere manieren om uw medewerkers te motiveren en uw waardering te laten blijken. Een goed functioneringsgesprek of ontwikkelingsgesprek is het meest cruciale. Verantwoordelijkheid geven, een medewerker die iets goed gedaan heeft aanmoedigen in plaats van alleen maar af te breken bij fouten, stimuleren dat de medewerkers zich ontwikkelen, voor een goede sfeer zorgen, … Dat heeft allemaal een veel motiverender effect dan loon.

Avatar foto

Auteur

Audrey Van den Bempt is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in HSE en in het hr-domein. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen op en vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen die beantwoorden aan de leerbehoeften van hr- en HSE-professionals vandaag.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect