Burn-out op de loer?

392.000 mensen zaten in 2016 langer dan een jaar thuis door ziekte. Ruim een derde hiervan kampt met een psychosociale aandoening zoals een burn-out of depressie. En het aantal dertigers dat met een burn-out thuis zit, is in 5 jaar verdubbeld. Dat blijkt uit een grootschalige enquête van KU Leuven, VUB, UGent en Odisee. De helft van de Vlaamse werknemers verwacht ooit een burn-out te krijgen. En een kwart hiervan ziet dat al binnen de 5 jaar gebeuren. Het goede aan deze cijfers is dat mensen er zich bewust van zijn dat het hen kan overkomen. En net dat bewustzijn is een essentiële voorwaarde om aan preventie te kunnen doen. Drie docenten geven hun visie op burn-out en mogelijke methodes om er mee om te gaan.

 

Tijd nemen om te ademen

“Stress is the new normal. We leven constant in overdruk en gaan steeds vaker over onze grens. Wanneer we last krijgen van stress, hebben we meestal al veel signalen van ons lichaam en onze geest genegeerd,” zegt trainer en coach Vera Vanderlocht.

“Het is ieders verantwoordelijkheid om je hiervan bewust te worden en af en toe de pauzeknop in te duwen. Begrijpen wat stress is en hoe het je fysieke, mentale en emotionele evenwicht verstoort, is voor mij de eerste stap. Daarna kan je leren hoe je stress kan voorkomen o.a. door stil te staan bij je keuzes, zowel op het werk als privé. Je kan jezelf leren attenter te worden voor de subtiele signalen van stress.”

“Om stress te voorkomen of onder controle te krijgen, werkt hartcoherentietraining heel effectief. Deze training leert je te ademen op je eigen optimale snelheid. We kunnen beter ontspannen als we de tijd nemen om correct te ademen. Je bloed wordt efficiënter rondgepompt en je hart en bloedvaten minder op de proef gesteld. Aan de hand van een apparaatje dat je hartslag meet aan je oor of aan je vinger, zie je op het scherm wat het effect is van ademhalen op je hartritme. Uiteraard kan je de effecten binnen de kortste keren ook zonder apparaatje voelen.”

 

Beheer je brein

Coach Ann Caroline Roymans: “Overeind blijven in een wereld die steeds sneller, complexer en onvoorstelbaarder is, lijkt wel een continue mentale marathon. Mijn doelstelling: een verandering van tijdperk vraagt om een ander gebruik van je brein.”

“Het is mogelijk de continue aanvoer van prikkels stop te zetten, zodat je makkelijker verbinding kan maken met de voorkant van je brein, de prefrontale cortex. Eens je hiermee beter in contact staat, ga je minder stress ervaren. Je gaat kansen zien in plaats van bedreigingen, uitdagingen in plaats van zaken die onmogelijk lijken. Hoe je dit klaarspeelt? Door de NGM-methode toe te passen, de neurocognitieve en gedragsmatige methode. Door stil te staan, stress en angst te onderbreken en je niet langer te laten meeslepen door aannames en niet helpende gedachten.”

“Daarnaast geloof ik in het VUCA-model dat tools aanreikt om je leven zelf in handen te nemen. VUCA staat voor Volatile, Uncertain, Complex en Ambiguous. Maar kan evengoed staan voor Verrassend, Uitdagend, Creatief en Adaptief. Want net deze typisch menselijke vaardigheden – die computers of machines niet hebben – zullen erop aankomen.”

 

Reken af met stress

Coach Liesbeth Michiels: “Plichtsbewuste en gedreven mensen die de lat hoog leggen, zijn vatbaar voor stress en bij uitbreiding voor burn-out. Onmacht en frustratie omdat het werk zich blijft opstapelen, kwalitatief hoogstaand werk willen afleveren, je werk thuis niet van je kunnen afzetten…

“Met de Disturbing Pattern Transformer of DPT(c)-methode hoef je niet te leren omgaan met stress, je elimineert hem. Deze unieke methode stoelt op neurologische principes, oogbewegingen en ademhalingstechnieken. Je hoeft geen hele reeks oefeningen aan te leren. Eén krachtige oefening die je kan gebruiken in elke stresssituatie volstaat. En per stress thema hoef je deze oefening slechts 1 keer toe te passen. Je voelt een instant en blijvend effect, durft nee te zeggen, blijft rustiger als je het druk krijgt, legt de lat lager, ondervindt minder last van een negatieve sfeer op het werk. Kortom je vatbaarheid voor burn-out vermindert sterk.”

 

Zin in meer?

Stress herkennen is de eerste stap, stress verminderen of uitschakelen de volgende. Met deze opleidingen sta je beter gewapend in je job en in het leven. Stress verminderen: beter omgaan met uw stress (door Vera Vanderlocht), Stress (h)erkennen – aan de slag met uw eigen stressprofiel (door Ann Caroline Roymans) en Stress verminderen: eenvoudig en voorgoed (door Liesbeth Michiels).

Avatar foto

Auteur

Elke De Wit is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in Projectmanagement, Professional skills en Managementsupport. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen in deze vakgebieden, vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen of congressen die beantwoorden aan de leerbehoeften die leven op de markt.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect