7 concentratietips voor tijdens het werken

7 concentratietips voor tijdens het werken
Heb jij soms ook moeite om je te concentreren met al je collega's om je heen? Misschien ben je dat niet meer gewend na lang thuiswerken. Deze 7 concentratietips helpen je op weg.

Na lang thuiswerken merken sommigen die nu terugkeren naar kantoor op hoeveel afleiding er in deze werkomgeving is, terwijl anderen het net een verademing vinden. Het kantoor is in elk geval een plaats waar langdurig concentreren soms op de proef gesteld wordt. Als dat het geval is voor jou, dan bieden deze 7 concentratietips mogelijk soelaas.

Tip 1: wees flexibel met het startuur

Je bent een vroege vogel of je bent het niet. Vraag aan je werkgever wat flexibiliteit met het uur dat je moet beginnen werken – als dit mogelijk is natuurlijk. Beargumenteer dit indien nodig: je kan je nu eenmaal beter concentreren als je dichter bij je piekmoment zit.

Tip 2: werk in afgezonderde ruimtes

Bij moderne kantoorgebouwen is de werkvloer meer en meer opgedeeld in verschillende ruimtes. Zogenaamde ‘silent rooms’, die voor akoestische isolatie zorgen, zijn zeer populair. Als dit al voorzien is, kan je daar handig gebruik van maken. Indien niet, komt er vast wel eens een gelegenheid om dit ter sprake te brengen.

Tip 3: ga voor een gezonde levensstijl

Je hoort het vaak: wie zich lekker in zijn vel voelt, kan zich beter concentreren. Leef dus gezond. Kies af en toe voor de fiets en voor een stuk fruit als tussendoortje. Of een half uur joggen tijdens je middagpauze? De mogelijkheden zijn eindeloos.

Tip 4: stoor collega’s niet voor kleine zaken

Een collega bellen of bezoeken aan het bureau voor een kleine vraag is vaak onnodig. Het is beter om kleine vragen op e-mail te zetten en enkel voor dringende zaken langs te gaan. Anderzijds kan het natuurlijk ook net een concentratieboost zijn om even over iets anders te praten. Goed afwegen is de boodschap.

Tip 5: vergader op een andere plaats

Buitenlucht doet wonderen voor de concentratie. Zuurstof vloeit naar het brein en het maakt mensen gelukkiger. Vergader dus eens in de buitenlucht als het weer het toelaat. Ook een optie is om al wandelend te vergaderen. Dat doet het bloed goed vloeien en stimuleert het denkproces.

Tip 6: las voldoende pauzes in

Mensen kunnen gemiddeld slechts 30 tot 60 minuten aan een stuk hun concentratie aanhouden. Dat nodigt dus uit om pauzes in te lassen. Die pauzes hoeven overigens niet langer dan enkele minuten te duren. Even een koffie gaan halen is soms al voldoende. En daar hoef je je geen zorgen over te maken. Pauzes horen thuis op het werk.

Tip 7: leg je smartphone weg

Met trends zoals ‘Bring Your Own device’ (BYOD) is het aantal persoonlijke toestellen op de werkvloer toegenomen. Dat vereist op zich al een goed beleid vanwege cyberveiligheid, maar privé-toestellen zorgen ook gewoon voor veel afleiding. Steek je smartphone dus weg in een tas of jaszak. Dat werkt al minder uitnodigend.

Bron: payingit.nl

Zin in meer?

Met de ééndaagse opleiding Concentratie en focus behouden in snel veranderende tijden krijg je een interactieve training waarbij er ingegaan wordt op jouw persoonlijke situatie. Je leert jezelf beter kennen en je gaat naar huis met concreet advies en praktische tools om je concentratie beter te behouden.

Avatar foto

Auteur

Elke De Wit is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in Projectmanagement, Professional skills en Managementsupport. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen in deze vakgebieden, vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen of congressen die beantwoorden aan de leerbehoeften die leven op de markt.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect