De leestip van … Emilie Depuydt

De vier inzichten

De hele zomer lang kan je bij NCOI Learning zomeropleidingen volgen. Gepassioneerde docenten staan klaar om hun kennis en ervaring met jou te delen. We laten er drie aan het woord. Ze doken voor ons in hun cursus én in hun boekenkast.

Emilie Depuydt geeft les in zelfmanagement, Emotionele intelligentie en gericht communiceren met NLP bij NCOI Learning

Emilie Depuydt volgde in Nederland een opleiding als natuurgeneeskundige therapeut. Een domein waarin ze naar eigen vermoeden haar ei kwijt kon. Toch zorgde het vak neuro-linguïstisch programmeren (NLP) voor een nieuwe wending. “Via het vak NLP leerde ik doorgronden hoe communicatie werkt en vooral wat je ermee kan bereiken als je het op een goede manier doet. Ik wilde die kennis graag delen met anderen. Op het einde van mijn opleiding waren mijn interesses meer geëvolueerd naar communicatie, coaching en leiderschap”, licht Emilie toe.

Ondertussen is ze al 20 jaar actief als docent. Bij NCOI Learning legt ze de nadruk op zelfmanagement en hoe communicatie kan bijdragen aan een positief zelfbeeld. “We zijn zelden bewust van de impact die onze woorden hebben. De link tussen lichaam en geest speelt daarin een belangrijk factor. Je zogenaamde inner talk kan echt wegen op je zelfvertrouwen.”

Daarnaast is ze ook auteur en bracht ze recent het boek #BEYELLOW uit. Het onderschrift ervan luidt veel betekenend ‘Jezelf zijn zonder zever’. “Daar draait het ook om in mijn lessen. Er is niets mis met het eigen ‘ik’ centraal te plaatsen. Het hele boek is een uitnodiging om voor jezelf te zorgen”, aldus Emilie.

Wat wil je bereiken met jouw opleidingen?

“Los van het thema, ben ik ervan overtuigd dat het noodzakelijk is om te evolueren als persoon. Als je binnen de vertrouwde oevers blijft, staat er een rem op jouw groei. Zelf wil ik mensen laten zien dat ze meer kunnen dan ze denken. Soms moet je al eens de comfortzone durven verlaten, maar enkel op voorwaarde dat je je veilig voelt. Daaraan hecht ik veel belang! Werken in groep is in dat opzicht een voordeel. Er valt niet enkel een stukje eenzaamheid weg, maar de deelnemers vinden doorgaans ook inspiratie bij elkaar.”

Rond welke thema’s werk je binnen jouw opleidingen?

“Communicatie draait niet alleen om taal, maar ook om mens-zijn en emotionele intelligentie. Mensen die mijn opleiding volgen, zeggen vaak: ‘ik wil wel, maar kan het niet’. Dat denkpatroon wil ik doorbreken. Ik vertrek steeds vanuit het menselijk potentieel, want verandering is volgens mij altijd mogelijk. Die verantwoordelijkheid ligt ook deels bij jezelf. Daarom is ownership een belangrijke invalshoek. Je moet het heft zelf in handen nemen. Daarnaast hangt veel af van de deelnemers hun verwachtingen. Ik schets zelf wel een kader, maar luister ook altijd naar hun verhalen en noden.”

Wat is de link tussen communicatie en zelfontwikkeling?

“Aan het begin van mijn opleiding was ik verbijsterd over de impact van communicatie. Niet alleen naar anderen toe, maar ook naar jezelf. Als ik luister naar de verhalen van deelnemers is de conclusie vaak dat ze te weinig zorg voor zichzelf dragen. Die zorg valt samen met hoe je over jezelf denkt en de manier waarop je andermans woorden interpreteert. Onze zintuigen bepalen grotendeels onze handeling, want ‘je ervaring is je eigen schepping’. Van zodra je over handvaten beschikt om bewuster te worden van je eigen communicatie sta je veel steviger in je schoenen.”

“Er is niet mis met het eigen ik centraal te plaatsen.”

Het favoriete boek van Emilie

Een echte aanrader is … ‘De vier inzichten’ van Don Miguel Ruiz.
“Niet zozeer mijn favoriete boek, maar wel één dat ik iedereen aanraad. Volgens Ruiz kan je stressvolle situaties ontlopen als je rekening houdt met vier inzichten. Eén ervan luidt ‘Wees onberispelijk in je woorden’. Als communicatietrainer vind ik zoiets natuurlijk geweldig. De andere gaan als volgt: ‘Vat niets persoonlijk op’, ‘Ga niet uit van veronderstellingen’ en ‘Doe altijd je best’. Door de eenvoud ervan zijn ze onmiddellijk toepasbaar. De spirituele insteek zal niet iedereen bevallen, maar voor mij is het al vaak een houvast gebleken in moeilijke omstandigheden. Ook als coach zijn het dankbare adviezen om door te geven.”

Ik vind lezen zo fijn omdat…

“… het geschreven woord zo’n krachtig concept is. Het is fenomenaal als een tekst erin slaagt je volledig mee te nemen. Als autodidact lees ik veel non-fictie en voel ik steeds een honger om bij te leren. Tijdens drukke periodes grijp ik elk vrij moment aan om te lezen. Waar maakt me dan eigenlijk niet uit. Als ik in studiemodus ga, kan ik overal lezen.”

Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect