Een goede speech geven doe je zo!

Faire une bonne présentation ? Voici comment procéder !
Yes we can! Wil je net zoals Barack Obama het publiek betoveren met een memorabele speech? Succes verzekerd met deze 4 tips.

Of het nu voor een klein of groot publiek is, speechen is geen gemakkelijke opdracht. Al snel maakt een publiek een mening over jou en je capaciteiten. Met deze vier tips vermijd je een negatieve indruk en boost je je speech. Succes verzekerd!

1. Geloof in jezelf

Om een goede speech te geven heb je geen magie of genialiteit nodig, maar een flinke portie zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen tijdens het speechen kan je kweken. Een goede voorbereiding is hier de sleutel tot succes want oefening baart kunst.

Voel je je oncomfortabel wanneer je voor een publiek staat ondanks je voorbereiding? Niet nodig. Dagelijks communiceer je zonder problemen met je familie, vrienden en collega’s. Dat gemak en vertrouwen waarmee je communiceert, moet je doortrekken naar je publiek.

2. Wees jezelf

Blijf rustig en vooral jezelf. Wees comfortabel met wie je bent en doe je niet anders voor. Hoe meer je persoonlijkheid doorstraalt in je speech, hoe authentieker het publiek je zal vinden. Het doel van een speech is niet om het publiek te imponeren, maar om iets te weeg te brengen in hun denken en doen.

3. Kies voor kort en krachtig

Maak je speech niet onnodig lang en moeilijk; anders verlies je de aandacht van de mensen. Zorg ervoor dat je speech kort, eenvoudig en memorabel is. Aan de hand van eenvoudige lettergrepen en korte zinnen maak je je speech makkelijk verteerbaar en hou je de aandacht van je publiek vast.

4. Laat je hart spreken

Zorg ervoor dat je 100% gelooft in wat je vertelt. Je kunt niet verlangen dat je publiek geeft om de informatie die je vertelt als je dat zelf niet doet. Een publiek heeft namelijk snel door wanneer je dit niet doet.

Een verhaal kan je vertellen of zijn. Wanneer je een verhaal vertelt, schets je een beeld van de feiten. Wanneer je een verhaal bent, herbeleef je de gebeurtenis tijdens de speech. Je emotie blaast leven in je woorden en in het verhaal, waardoor je het publiek meeneemt.

Bron: marksanborn.com

Zin in meer?

Geweldige speeches schrijven zoals Martin Luther King, Obama of Churchill? Dan is de opleiding Speech schrijven helemaal iets voor jou! Moet je af en toe een woordje uitleg doen bij vergaderingen, maar verloopt dit niet vlot? Schrijf je dan snel in voor de opleiding Presentatietechnieken: boeiend leren presenteren.

Avatar foto

Auteur

Elke De Wit is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in Projectmanagement, Professional skills en Managementsupport. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen in deze vakgebieden, vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen of congressen die beantwoorden aan de leerbehoeften die leven op de markt.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect