Een portie inspiratie van … Tomek Joos

Regelmatig geeft een medewerker van Kluwer Opleidingen een slimme ‘leertip’ prijs die we graag met jou willen delen om je te laten kennismaken met handige tools, nieuwe ideeën, inspirerende mensen, … Deze maand geeft Tomek Joos een paar interessante tips.

Tomek (4)

Aan de start van het jaar neem ik een moment voor een terugblik op de verschillende trends en tendensen die er waren. Een korte analyse van wat is gepasseerd en eens vooruit blikken op wat er zoal aankomt in het Learning & Development landschap.

Hier mijn top drie van bronnen waarop ik reken om als product manager voeling te houden met de markt en een brede visie te creëren:

Training Station, de blog van Jason Silver
Hij heeft voor 2015 mooi overzicht gemaakt van de 18 meest interessante learning & development artikelen en interviews. De grote meerwaarde van het overzicht is dat het zich niet beperkt tot 1 bron maar verschillende sites, overtuigingen en experts bevat. Het geeft een gebundeld overzicht van welke topics ‘hot’ waren, de invloed van eLearning, het conflict tussen formeel en informeel leren…
http://trainingstation.walkme.com/the-18-most-interesting-articles-and-interviews-in-2015/

Kluwer1

Jane Hart, een inspirerende spreekster die ik al één paar keer live heb mogen horen
Ze geeft iedere maand in 2015 een L&D thema dat ze gedurende het jaar al aan bod heeft laten komen in haar blog. Ze loopt er nog eens kort door en geeft aan vanwaar de keuze voor dit topic. Er staan een hele hoop waardevolle links in naar de verschillende onderdelen. Het is concreter dan de lijst van Jason Silver en spitst zich meer toe op technieken en overtuigingen.

Kluwer2

Jaarlijks CIPD’s onderzoek over learning & development
Als laatste heb ik een meer wetenschappelijk en statistische bron. Het gaat over een jaarlijks onderzoek van het CIPD’s (Chartered Institute of Personnel and Development), een onafhankelijk en non-profit researchbureau.

Het doet onderzoek naar de huidige praktijken en tendensen in learning & development. Er is heel wat (cijfer)materiaal dat kan vergeleken worden met de 17 vorige onderzoeken, wat een stevige benchmark geeft. Het is misschien niet rechtstreeks bruikbaar voor de Belgische markt, maar geeft wel een goed inzicht in wat er speelt.

Kluwer3

Terugblik en vooruitblik
Ik stel ze nu voor als een goede terugblik, maar het zijn evengoed waardevolle bronnen voor de toekomst. De meeste posten regelmatig nieuwe updates, meningen en ideeën. Ze helpen mij vaak om het hele verhaal te zien en up-to-date te blijven met wat er speelt.

Als extra tip wil ik graag iets meegeven dat voor mij werkt. Probeer eens alternatieve kanalen die minder voor de hand liggen. Ik zoek regelmatig op Pinterest info rond leren en ontwikkelen of andere onderwerpen. Het is niet altijd waardevolle informatie maar het geeft vaak leuke resultaten die je naar interessante plaatsen kan leiden. Ook handig als je goed (grafisch) ontworpen infographics of visuals wil vinden over een bepaald topic.

Tomek Joos is Project Manager bij Kluwer Opleidingen voor de vakgebieden professionele vaardigheden en leidinggeven. Geboeid door de laatste opleidings trends wil hij behoeftes beantwoorden met innovatieve leeroplossingen en zo mee werken aan de future proof professional. Hij was eerder al actief bij Belgacom en Cameleon Business Training.

Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect