Hoe je je leven en carrière zelf bepaalt

by Tomek Joos

De hele dag zijn we druk bezig, iedereen heeft wel iets van ons nodig en op het einde van de dag hebben we het gevoel dat we helemaal niets voor onszelf hebben gedaan. Ook onze verklaringen klinken bekend: druk op het werk, de vele hobby’s van de kinderen, de sociale verplichtingen… Dat kan wel kloppen, maar het is slechts een deel van de waarheid. De echte reden waarom we zo geleefd worden, ligt in de relatie tussen de omgeving en ons gedrag. 

 

Waarom zeggen we niet eens ‘nee’?

Vroeger, toen we klein waren, hadden we een omgeving nodig die voor ons zorgde. Iemand die ons eten gaf, met ons naar de dokter ging als we ziek waren, ons kleren gaf en waste. We waren 100% afhankelijk van onze omgeving om zelf te kunnen overleven. En niet alleen op fysiek niveau. Ook emotioneel.

Een kind heeft liefde en aandacht nodig. Om die aandacht te krijgen herhaalt een kind het gedrag waarvoor hij beloond wordt en stopt met het gedrag dat wordt afgekeurd en waardoor hij de liefde van zijn ouders zou kunnen verliezen. De grootste bepalende factor in wat we in onze eerste levensjaren wel of niet doen, is dus onze omgeving.

 

Drang naar goedkeuring

Dit neurologisch patroon, dat we bereid zijn om ons aan te passen om de goedkeuring van de ander te krijgen, zit dieper in ons systeem dan we denken. Daarom hebben zoveel mensen het gevoel dat ze geleefd worden.

Volwassen worden betekent meer en meer zelf beslissingen nemen, bepalen wat voor impact we willen op onze omgeving (in plaats van andersom) en toch… hebben zoveel mensen het gevoel dat ze geleefd worden.

Als we echt zelf willen kiezen hoe we ons leven willen leiden, in plaats van anderen voor ons te laten kiezen, dan hebben we vrijheid nodig. Alleen als we vrij zijn van de wens naar bevestiging en de angst voor afwijzing, kunnen we onze eigen keuzes maken.

 

Vrij zijn, hoe doe je dat?

De belangrijkste tip is dat we moeten leren leven met de mogelijkheid om afgewezen te worden. Want laat ons nu eerlijk zijn: wat is daar zo erg aan? Leuk is het niet, maar het is ook niet levensbedreigend.

We zijn immers geen kind meer dat 100% afhankelijk is. Nu is het alleen onze trots die aangetast kan worden. Want als we ‘nee’ zeggen, dan zal de ander ons misschien niet meer zo leuk vinden. Dat is misschien een beangstigend idee, maar wat we ervoor in de plaats krijgen, is de kans om ons leven te bepalen, om zelf te kiezen waar we tijd en energie in steken, zodat we daar gelukkig van worden.

 

NLP geeft je die vrijheid

NLP, Neuro Linguïstisch Programmeren, is een model dat je helpt los te komen van oude neurologische patronen en nieuwe te creëren. Je volledige gedachtensysteem werkt volgens gewoontes. Velen denken dat gewoontes niet te veranderen zijn. Maar dat is niet zo. Alle activiteiten in je hersenen hebben een bepaalde structuur. Als je weet hoe die structuur werkt, dan kan je die structuur veranderen. Hierdoor verander je je gedachten, je gewoontes en je gevoel.

 

Zin in meer? 

Meer weten over NLP en hoe het je kan helpen als professional? Bekijk dan zeker deze opleidingen in detail:‘Emotionele intelligentie en NLP' en ‘Gericht communiceren met NLP’.

 

Emilie DepuydtEmilie Depuydt werkt als communicatietrainer en personal coach. Als gecertificeerd NLP-trainer heeft zij heel wat ervaring met NLP in een businesscontext, zowel in commerciële context als in het werken met mensen. Zij gaat voor een no-nonsenseaanpak en het geloof in de kracht van ieder individu. In haar trainingen beoogt ze een win-winsituatie met veel respect voor ieder individu en zijn omgeving.

Lees ook