Ontdek de kracht van creatief denken

Ontdek de kracht van creatief denken
Creatief denken is een skill die voor iedereen goed van pas komt. Denk maar aan creatieve oplossingen voor problemen. Twijfel je of je dat in je hebt? Gelukkig bestaan er enkele simpele trucjes om de creativiteit in jezelf naar boven te halen.

1. Durf geijkte paden te verlaten

Geluk schuilt vaak in een klein hoekje. Hetzelfde geldt voor creativiteit. Een knap idee dient zich vaak aan op een moment en een plek waar je het niet meteen zoekt. Daarom is het zo belangrijk geijkte paden te durven verlaten. Zo kom je op paadjes waar je nooit eerder was. De ideale ruimte om nieuwe gedachten te laten ontstaan.

2. Relax

Herken je het gevoel? Een idee dat komt aanwaaien, terwijl je je niet echt bewust bent dat je aan het denken bent? Het gebeurt op de gekste momenten. Terwijl je onder de douche staat. Terwijl je in de auto naar muziek aan het luisteren bent. Of terwijl je aan het wandelen bent. Het is niet toevallig dat het allemaal momenten zijn waarop jij je relaxed voelt. Ideeën houden van een ontspannen mindset.

3. Keep on walking

Je hebt het misschien al zelf gemerkt: wandelingen zijn goed voor je geest.
Zit je met een probleem en je trekt naar buiten om een wandeling te maken, dan is de kans groot dat je bij je terugkeer met een nieuwe blik naar het probleem kunt kijken. Studies tonen ook aan dat bewegen je hersenactiviteit stimuleert. De verse lucht die je inademt, geeft je gedachten nieuwe zuurstof. En zo ontstaat er nieuwe energie voor nieuwe, verfrissende ideeën.

4. Catch the idea

Het is ondertussen al duidelijk geworden dat ideeën op de meest onverwachte momenten komen. En dat ze meestal net niet neerstrijken, wanneer je erop zit te wachten. Laat ze vooral niet gaan. Zorg ervoor dat je ze kan opvangen, wanneer ze op weg zijn naar jou. Een notitieboekje is een praktisch middel dat je daarbij kan helpen. Maak er een gewoonte van het regelmatig in te kijken, zodat je ideeën niet opgeborgen blijven.

5. Leer brainstormen met jezelf

Te vaak wordt er nog gedacht dat knappe ideeën enkel in groep kunnen ontstaan.
Niets is minder waar. Je kan perfect met jezelf brainstormen. Toegegeven, het vraagt wat oefening. Geef daarom jezelf regelmatig een denkopdracht waarmee je je hersenen activeert. Zoals bijvoorbeeld: het bedenken van een nieuwe titel van een song, boek of persoon die je kent. Het zet je brain in een creatieve modus. Een prima training voor de echte brainstormsessies.

6. Zeg ‘ja’ tegens iets nieuws

Ons denken kan sneller vastroesten dan je denkt. Het herhalen van patronen heeft iets geruststellends, maar werkt tegelijkertijd verstarrend. Doorbreek daarom de routine. Doe iets wat je nooit eerder deed. Dat hoeft niet per se iets wereldschokkends te zijn of ver van huis te zijn. Een nieuwe koffiebar bezoeken kan al voldoende zijn om je denken nieuwe impulsen te geven.

7. Zet een stap in de artistieke wereld

Eigen aan een kunstenaar is dat hij/zij met een aparte blik naar de wereld kijkt. Out of the box denken, ziet hij/zij als de norm. Zelf kan je dat soort mindset ook ontwikkelen. Naar tentoonstellingen gaan, documentaires over kunst bekijken of kunstboeken lezen kan je daarbij helpen. Onbewust zul je meegezogen worden in de artistieke wereld waar denken niet afgebakend wordt.

8. Schrijf eens een verhaal

Wil je jezelf trainen in het genereren van ideeën, begin dan alvast met een verhaal te schrijven. Een kort verhaal van 700 woorden volstaat. Je zal merken hoe die oefening je fantasie prikkelt. En hoe daardoor gedachten spontaan ontstaan die weer tot nieuwe invalshoeken en vernieuwende concepten kunnen leiden. De oefening vooral doen!

9. Zeg niet te snel ‘het is maar een idee’

We hebben nogal snel de gewoonte om een idee te minimaliseren. Vaak doet dat afbreuk aan het idee. Elk idee is waardevol. Ook al wordt het niet weerhouden, het kan een nieuw idee voortbrengen. Hoe vaak gebeurt het niet dat het idee waarvoor uiteindelijk gekozen wordt, het resultaat is van een aaneenschakeling van gedachten. Zorg er daarom voor dat mensen zich vrij voelen om elk idee waaraan ze denken, ongegeneerd te uiten. Freedom of speech. Voor ideeën is het een must.

10. Geef niet op

Ook al ontstaan spitsvondige ideeën in veel gevallen op onverwachte momenten,
ze vragen ook begeestering, opvolging en verfijning. Vergeet dus niet dat creatieve ideeën die het maken, het resultaat zijn van hard werken. Een knap idee is het begin. De inspanningen die daarna volgen, zijn cruciaal om het te doen slagen. Gelukkig brengen goede ideeën ook heel wat positieve energie met zich mee. To keep you and the idea going.

Bron: competencefactory.nl

Zin in meer?

Wil je graag professionele begeleiding in het ontwikkelen van je creative skills? Bekijk dan zeker deze opleidingen!

Avatar foto

Auteur

Elke De Wit is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in Projectmanagement, Professional skills en Managementsupport. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen in deze vakgebieden, vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen of congressen die beantwoorden aan de leerbehoeften die leven op de markt.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect