Meer en meer nood aan vakoverschrijdende kennis

Meer en meer nood aan vakoverschrijdende kennis cover
Een expert in je eigen vak maar ook kennis van andere domeinen? Dat is de perfecte combinatie om met een brede kijk je projecten naar een hoger niveau te tillen.

Over vakkennis en expertise beschikken is niet voldoende om een job succesvol uit te oefenen. Vaak heb je ook kennis nodig uit andere vakdomeinen. Als je meeloopt in een project rekent men op jouw expertise. Beschik je daarnaast ook over inzicht in andere aspecten van het project, dan heb je een streepje voor.

Financieel-economische basiskennis bijvoorbeeld om een businessplan te onderbouwen, juridische kennis om een sluitend commercieel contract af te sluiten met een leverancier of voldoende IT-kennis om een websiteproject te leiden om een project op tijd en binnen budget af te kunnen werken.

Projecten brengen regelmatig managers en teamleaders van verschillende afdelingen samen waarbij ieder zijn eigen expertise rond de tafel te brengt. Als je wil meepraten met je teamgenoten én gehoord wil worden, is het belangrijk dat je hun inbreng begrijpt en daar gepast op kan reageren.

NCOI Learning organiseert al 35 jaar lang business essentials opleidingen, zoals bijvoorbeeld Financieel management voor niet-financiële functies, Marketing voor niet-marketeers, Commercieel inzicht voor niet-verkopers… Dit zijn korte opleidingen die je snel de essentie bijbrengen van een vakgebied waarin je niet geschoold bent. Zo kan je meepraten met de collega’s.

Trends op de arbeidsmarkt

Professionals in marketing, ICT, logistiek, operations… hebben bijvoorbeeld baat aan basiskennis buiten hun vakgebied om hun functie beter te kunnen uitoefenen. Dit om vanuit hun specialisatie verbanden te leggen met andere domeinen. Hierbij helpt commercieel en financieel inzicht.

Ook de nieuwe manier van leidinggeven verwacht van managers en teamleaders dat ze naast de rol in het eigen team ook met kennis van zaken aan de slag gaan en kunnen meepraten met de collega-managers van andere afdelingen.

Bedrijven zoeken multigetalenteerde medewerkers

Organisaties hebben nood aan mensen die systemisch kunnen kijken en handelen. Denk aan projectmanagers met businessinzicht. Het is een competentie die bedrijven steeds meer verlangen van elke medewerker op elk niveau.

Ook de behoefte aan innovatie om het eigen concurrentievermogen op pijl te houden is belangrijk voor bedrijven. Wie met een breder inzicht of vanuit een ander perspectief naar een product of dienst kijken, kan zorgen voor een nieuwe wind.

Als start-up is het investeren in multigetalenteerde medewerkers een slimme keuze. Het maakt je minder afhankelijk van aannemers en laat je toe om intern flexibeler om te springen met problemen of uitdagingen.

Bron: moneyvests.com

Zin in meer?

Wil je zelf graag je basiskennis uitbreiden? Een greep uit ons aanbod:

Interesse in andere artikels over Professional skills? Klik dan hier.

 

Avatar foto

Auteur

Elke De Wit is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in Projectmanagement, Professional skills en Managementsupport. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen in deze vakgebieden, vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen of congressen die beantwoorden aan de leerbehoeften die leven op de markt.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect