Minder afgeleid, meer productief in 10 stappen

Honderden interessante websites om naar te surfen, een belletje bij elke nieuwe mail, Whatsapp-berichtjes van je vrienden op je smartphone … Geen wonder dat je af en toe afgeleid bent. Met deze 10 praktische tips focus je jouw mentale energie op het echte werk.

 

Ook soms afgeleid? Met deze 10 praktische tips focus je jouw mentale energie op het echte werk.

 

1. Blokkeer tijd voor jezelf

Begin je aan een nieuw project? Dan heb je tijd nodig om het te leren kennen voordat je het echt onder handen neemt. Blokkeer deze tijd ook daadwerkelijk in je agenda. Vraagt je collega of je je vrij kunt maken? Zeg dan dat het even niet past.

 

2. Zoek de rust op

Het is niet evident om op je werk een plek te vinden waar het rustig is. Zeker als je met alle collega’s in één ruimte samenwerkt. Een stille kamer waar je niet mag bellen of praten is een goed idee. Je kunt kan er ongestoord een uurtje aan iets doorwerken.

 

3. Zet de kamertemperatuur lager

Een te warme kamer maakt je loom. Zet de temperatuur wat lager om je geest scherp te houden. Tussen de 20 en 21 graden is voor de meeste mensen ideaal. Na wat wikken en wegen kom je, samen met je collega’s, vast tot de perfecte werktemperatuur.

 

4. Doe iets makkelijks aan

Heb je veel op de plank liggen? Doe dan kleren aan waarin je je goed voelt. Is dat een korte broek en een ruim zittend T-shirt? Geen probleem. Schop zelfs je schoenen uit als je dat wil. Hoe minder afleiding, hoe beter!

 

5. Haal je mailprogramma even offline

Maak jezelf geen blaasjes wijs: voortdurend je mail checken staat niet gelijk aan werken. Durf je mail in offline-modus schakelen en zet je smartphone op ‘niet storen’ wanneer je geconcentreerd met iets bezig wil zijn.

 

6. Kies gepaste muziek

Dit werkt niet voor iedereen en voor elk soort werk. Maar af en toe geeft de juiste muziek een boost aan je concentratie en creativiteit. Moet je een artikel schrijven? Dan brengt muziek die je raakt je misschien in de juiste mood. Is het tijd om al je paperassen te sorteren? Dan kunnen ‘up tempo beats’ je opruimtempo verhogen.

 

7. Opgepast met cafeïne

Het eerste kopje koffie op kantoor, een moment om naar uit te kijken. Studies tonen aan dat cafeïne goed is voor je concentratie… als je het met mate binnenspeelt. Sloten koffie of Redbull  brengenje brein in overdrive.

 

8. Vermijd suiker en brood

Ze stuwen je bloedsuiker pijlsnel de hoogte in waarna je slaperig wordt. Zeker brood is een dooddoener. Ga liever voor groenten waarvan je lichaam de suikers trager opneemt. Ze zorgen voor voldoende energie voor een langere periode.

 

9. Stel minidoelen voor jezelf

Focus op één project tot je het hebt afgerond. Is het een groot project, probeer het dan op te splitsen in meerdere miniprojectjes die je binnen een drietal uren kunt afwerken. Het geeft je een extra impuls wanneer je iets van je to-dolijst schrapt.

 

10. Zet een timer

Dit is er eentje voor competitieve geesten. Bepaal op voorhand hoelang je wilt spenderen aan een taak en zet een timer. Je zult zien dat je harder je best zult doen om de klok voor te zijn. Time ook je pauzes, je brein heeft immers voldoende rust nodig.

 

Zin in meer?

Wil je efficiënter werken, assertiever worden en jezelf uitdagen? Met deze zelfmanagement opleidingen kies je je eigen weg en haal je alles uit jezelf.

 

Bron: Michael Hyatt

 

Avatar foto

Auteur

Elke De Wit is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in Projectmanagement, Professional skills en Managementsupport. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen in deze vakgebieden, vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen of congressen die beantwoorden aan de leerbehoeften die leven op de markt.

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect