Mindfulness op het werk: voordelen en tips

Mindfulness is niet zomaar mediteren, het is de praktijk waarbij je jouw volledige aandacht op het hier en nu richt. Ook bedrijven die hun prestaties willen verbeteren, ontdekken mindfulness. De voordelen van mindfulness op het vlak van leiderschap, probleemoplossing, innovatie, welzijn van werknemers en productiviteit lijken wel eindeloos.

 

      1. Betere concentratie

Uit onderzoek blijkt dat mindfulness zorgt voor een betere concentratie en minder afleiding. Monotasking is al snel voordeliger dan multitasking als je weet dat multitasking kan leiden tot een productiviteitsverlies van 40%.

 

      2. Minder stress

Zelfs mensen die maar 5 minuten per dag aan mindfulness doen, geven aan dat ze veel minder stress ervaren. Eén bedrijf meldde een daling van 71% van het aantal afwezigheden door stress en angst. Een duidelijke verandering.

 

      3. Boost je brein

Studies beweren dat door mindfulness na amper 8 weken de activiteit in de prefrontale cortex van de hersenen wordt vergroot. Dat hersengebied is verantwoordelijk voor waardebepaling, besluitvorming, probleemoplossing, het regelen van de emoties en andere functies op hoger niveau.

 

      4. Versterkt het immuunsysteem

Mindfulness heeft ook effect op je immuunsysteem: het kan zich beter verweren tegen ziektes. Stel je voor: al je werknemers minder vaak ziek!

 

      5. Meer veerkracht

Voor innovatieve bedrijven is het cruciaal om er snel weer bovenop te komen na een tegenslag. Als je je minder mentaal afsluit en je je niet wentelt in emoties, heb je meer energie om er met nieuwe moed tegenaan te gaan.

Mindfulness gebeurt al in enkele bedrijven en bewijst zijn effect. Je kan de techniek ook in jouw bedrijf toepassen, ongeacht het formaat.

Hoe begin je hier nu mee?

 

Twijfels overwinnen, mensen meekrijgen

Mensen houden van nature niet van verandering en van nieuwe gedachtegangen. Ze hebben daarnaast misschien een vertekend beeld van mindfulness, voornamelijk omdat ze het niet kennen. Daarom is het belangrijk dat je wat uitleg geeft voordat je met een mindfulnesstraining begint. Hier alvast 4 goede argumenten:

  • Mindfulness geeft kracht. Het maakt je niet soft. Het zorgt voor focus en kan zaken verhelderen.
  • Mindfulness is niet minder nadenken. Het gaat over de kracht van het brein in denken op een hoger niveau. Het is niet stoppen met nadenken, wel slimmer nadenken.
  • Mindfulness is niet blind voor stress. Het laat ons anders omgaan met stress. We gaan ook grotere uitdagingen of problemen mindfull aanpakken. Omdat we ervaren hebben hoe mindfulness ons overzicht geeft en ons welzijn bevordert.
  • Mindfulness levert resultaten op. Het maakt personeel gelukkiger en geconcentreerder. We kunnen beter nadenken en luisteren en maken bewuste en doordachte beslissingen. Dit alles levert emotionele en financiële winst op.

 

Hoe gaan mijn collega’s reageren?

In de mindfulnesstraining vraag je je af: waar sta ik nu in mijn leven en werk? De training helpt jezelf en je werknemers te concentreren op wat je echt wilt en nodig hebt om een succesvolle werkplek te creeëren.

Als je met een deskundige en gekwalificeerde trainer in zee gaat, zal iedereen er iets aan hebben op zijn of haar manier. Iedereen zal er de vruchten van plukken. Mensen die zich gelukkiger willen voelen op het werk en evengoed zij die focussen op cijfers en verkoop. Zorg ervoor dat je team praktisch advies krijgt over hoe je mindfulness kunt gebruiken in specifieke situaties. Je kan ervan op aan dat uit deze training totaal onverwachte voordelen zullen opduiken.

 

Kies de juiste trainer en hou het levendig

Hoe pak je dit praktisch aan?

  • Tijd en geld. Hoeveel tijd en/of middelen heb je? Ga je de training eerst uitproberen met een kernteam? En daarna uitvoeren in het hele bedrijf? Denk na over de fysieke en financiële middelen die je hiervoor nodig hebt.
  • Zoek de juiste trainer. Een gepassioneerd, ervaren expert die zijn of haar vak onder de knie heeft en het goed kan overbrengen.
  • Use it or lose it. Laat het geen eenmalige gebeurtenis zijn. Als de training goed is, zullen je mensen er meer van willen. Mindfulness toepassen en onderhouden is bovendien een leerproces. Voorzie daarom een campagne om mindfulness op het werk levendig te houden. Mindfulness is een blijver!

 

Zin in meer?

Heb je ondertussen de Mindfulness-microbe te pakken? Zoek je graag de kalmte op tijdens drukke en veeleisende werksituaties? Schrijf je dan in voor de opleiding ‘Mindfulness: Positief omgaan met stress’. Hierin leer je verschillende manieren om positief te blijven en je innerlijke helderheid en focus te bewaren.

 

Bron: Sinead Quinn

Avatar foto

Auteur

Elke De Wit is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in Projectmanagement, Professional skills en Managementsupport. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen in deze vakgebieden, vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen of congressen die beantwoorden aan de leerbehoeften die leven op de markt.

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect