Navigeer met je brein vlot door de (werk)dag

Ménagez votre cerveau pendant la journée (de travail)
Je brein wordt meer dan ooit geprikkeld en ervaart constante druk. Hoe kan je vermijden dat dit problematisch wordt? Experte Ann Caroline Roymans vertelt je er meer over.

“Wat ben jij gedreven!” prees je leidinggevende. “Ben je er niet wat over aan het gaan?” vraagt je partner dezelfde avond bezorgd. Zelf sta je niet echt stil bij het tempo waarmee je momenteel door het leven raast. Je bent overprikkeld. Ondertussen wordt jouw probleemoplossend denkvermogen op de proef gesteld. Het wordt gevaarlijk als dat gezonde engagement overgaat in een koortsachtige gedrevenheid.

Prevalidatie

Je brein staat meer dan ooit onder druk door de constante blootstelling aan uitdagingen en prikkels. Het is de motor van je gedachten, je gevoelens en bepaalt 100% je gedrag. Als stress chronisch wordt, heb je een probleem. Daarom pleit Ann Caroline Roymans, experte in neurocognitivisme, voor prevalidatie in plaats van revalidatie. Je kan véél problemen voorkomen als je je brein goed verzorgt.

Ondertussen rukt agile werken op: steeds meer flexibiliteit, met het risico op multitasking als gevolg. We vragen (te) veel van ons brein. Roymans: “Leidinggevenden moeten medewerkers op een andere manier benaderen in deze wereld waarin snel schakelen primeert.”

“Steeds meer organisaties zetten bewust(er) in op het leren herkennen van stress-signalen en triggers bij jezelf én teamleden. Zowel het bespreekbaar maken van stress, als het voorkomen en hanteren van stress, vormt de rode draad tijdens onze workshops en teambegeleidingen”, zegt Koen Dierckx, Learning Architect bij NCOI Learning.

Hoe werken onze hersenen?

In ons brein onderscheiden we vier regisseurs. Achteraan zit het reptielengebied, met onze instincten, automatismen, de vecht-of-vlucht-reflex,… Daarrond vind je het paleolimbisch gebied, met ons groepsgevoel en assertiviteit. Roymans: “Als een dominante collega gestresseerd is, neemt het reptielengebied over. Hij is zeker van zijn gelijk omdat hij geen alternatieve scenario’s meer kan bedenken. Onderdanige collega’s durven dan geen nee meer zeggen en overschrijden hun eigen grenzen.”

De derde regisseur is het neolimbische gebied, met je geheugen, faalangst en perfectionisme. Vooraan in je hersenen bevindt zich de prefrontale cortex, die ons tot een rationeel en intelligent wezen heeft gemaakt. Daar zit je zelfreflectie, creativiteit en humor, net als je zintuiglijke gewaarwording. Dit gebied oefent invloed uit op de drie andere regisseurs.

Dierckx: “Tijdens workshops bespreken we hun noodzaak, hun impact en vooral de gevolgen als je hun aanwijzingen niet opvolgt.”

De invloed van stress op ons denken

Roymans: “Een vermoeid brein grijpt terug naar automatismen omdat daar de levensnoodzakelijke functies zoals hartslag, ademhaling, bloeddruk en suikerspiegel zitten. Stimuleer je je prefrontale cortex, dan kan je weer in oplossingen denken.”

Onze hersenen maken constant verbindingen: om een woord te zoeken, een herinnering boven te halen, iets nieuws te leren,… Cortisol, ons stresshormoon, zet zich als een slot vast op die verbindingen en verhindert het doorgeven van die informatie. Chronische cortisol maakt de banen naar de prefrontale cortex kapot. Je bent verward, kan geen focus houden, kan moeilijk prio’s stellen en organiseren…

Je brein kan je trainen

“Mentale veerkracht gaat hand in hand met een gezond en getraind brein. Studies tonen aan dat je brein wel degelijk rekbaar is (cfr. neuroplasticiteit). Met eenvoudige technieken kan je prefrontale verbindingen op een bewuste manier onderhouden”, legt Koen Dierickx uit (zie ook kader 5+2 tips). Roymans besluit: “Elke leerling op school moet leren hoe het brein kan worden ingezet om stress te verminderen en beter te managen.”

Bron: ZigZagHR

Zin in meer?

Op zoek naar verfrissende inzichten over de werking van het brein? Benieuwd hoe de prevalidatie van de hersenen leidinggevenden en medewerkers op een wendbare manier laat samenwerken? Neem contact op met Koen Dierckx via kdierckx@ncoi.be.

Biografie

Ann Caroline Roymans is trainer-coach bij NCOI Learning en therapeute gespecialiseerd in de Neurocognitieve Gedragsmatige Methode (NGM) en psychopedagogische counseling. Sinds 2012 begeleidt ze leidinggevenden en teamleden richting gezonde, veerkrachtige teams.

Avatar foto

Auteur

Koen Dierckx is Learning Consultant bij NCOI Learning en helpt mensen bij het waarmaken van hun leerplannen en -uitdagingen. Hoe? Door samen te bekijken welke leerkeuzes bijdragen tot blijvende leerresultaten en tot de groei van de organisatie. Door de vaardigheden van interne trainers aan te scherpen. En door hulp te bieden bij het uitstippelen van een opleidingsbeleid: duidelijke behoefteanalyses maken, leerdoelstellingen formuleren en leertrajecten uittekenen.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect