Ontwikkel jij vaardigheden die niet geautomatiseerd zullen worden?

De vaardigheden die niet geautomatiseerd worden

Zie jij de toekomst van je werk rooskleurig in? Of vrees je voor de dag dat je job geautomatiseerd wordt? Toch betekent dit niet dat je geen plaats meer hebt op de arbeidsmarkt. Integendeel! Want als het op Man vs. Machine aankomt is er één type veelgevraagde vaardigheden waar mensen in kunnen uitblinken en waar machines haperen: Soft Skills. Lees verder en ontdek hoe jij ze kan ontwikkelen.

1 op 2 jobs geautomatiseerd

Dit jaar alleen al zullen 10% van de jobs in de VS geautomatiseerd worden. En in de komende tien jaar is dat bijna de helft van alle jobs in het land. Dat onthullen recente studies van respectievelijk Forrester en McKinsey.

“De vraag is niet zozeer welke jobs, maar vooral welke aspecten van blijvende jobs vervangen worden door machines”

Welke jobs dan precies zullen verdwijnen, werd al grondig onderzocht. Het zijn vooral jobs met herhaling en routine. Denk aan het lezen van röntgenfoto’s of het aanvullen van rekken. Of aan het stellen van diagnoses, waarbij robots zelf leren uit datasets, of drankjes serveren. Toch hoeven dokters en barista’s niet te vrezen voor hun broodwinning. Want wie zal een mogelijke behandeling bespreken met de patiënt? Of wie zal een praatje slaan aan de toog met de klant? Automatisatie is hier veel minder waarschijnlijk.

Kortom, de vraag is niet zozeer welke jobs zullen verdwijnen, maar vooral welke aspecten van blijvende jobs vervangen zullen worden door machines. Een perspectief dat minder uitgebreid is onderzocht, maar minstens even belangrijk.

Emotie en context, een grote uitdaging voor machines

Wanneer we nadenken over de kenmerken van jobs en beroepen, zijn er twee factoren die niet routinematig zijn.

Eerst en vooral: emotie. Emotie speelt een belangrijke rol in menselijke communicatie. Vraag maar aan die arts of bartender. Het is een onmisbaar aspect van bijna elke vorm van non-verbale communicatie en empathie. Bovendien speelt emotie ook een rol in het stellen van prioriteiten en onze besluitvormingsprocessen. Hoe emoties precies functioneren, is wetenschappelijk lastig te bepalen. En daarom ook moeilijk te implementeren in een geautomatiseerd systeem.

“Emoties implementeren is moeilijk in een geautomatiseerd systeem”

Ten tweede: context. Mensen kunnen makkelijk rekening houden met de context wanneer ze een beslissing nemen of interactie hebben met anderen. Context is geen vast gegeven, maar kan veranderen, bijvoorbeeld wanneer er een nieuwsfeit is. Zo’n veranderde context kan bovendien niet alleen de factoren beïnvloeden, maar ook nieuwe introduceren en de organisatie van factoren fundamenteel wijzigen. Dit is problematisch voor zelflerende machines. Zij baseren zich op datasets die per definitie eerder gecreëerd werden, in een andere context.

Gezocht: soft skills

Ons vermogen om met zowel emoties als context om te gaan is essentieel voor het beheersen van een reeks soft skills. Zo is het gelinkt aan kritisch denken, problemen creatief oplossen, efficiënt communiceren, adaptief leren en correct beoordelen.

Precies naar deze vaardigheden zijn werkgevers uit allerlei sectoren op zoek. 93% geeft zelfs aan dat ‘de mogelijkheid van een kandidaat om kritisch te denken, duidelijk te communiceren en complexe problemen op te lossen belangrijker is dan zijn of haar opleiding’.

“93% van de werkgevers vindt onder meer kritisch denken belangrijker dan de opleiding van een sollicitant”

Al deze menselijke kennis en vaardigheden blijken erg moeilijk aan te leren aan een machine. Maar ze liggen wel in lijn met wat mensen goed kunnen. Dit suggereert dat onze educatieve systemen zich niet alleen moeten focussen op hoe we omgaan met technologie (door bijvoorbeeld te leren programmeren), maar ook hoe we de dingen kunnen doen waartoe technologie niet meteen in staat is.

Zo benaderen we ‘soft skills’ op een nieuwe manier. Namelijk als vaardigheden die het moeilijkst te begrijpen en systematiseren zijn. Maar ook als vaardigheden die de mens een meerwaarde geven en zullen blijven geven tegenover robots.

Welke Soft Skills-opleidingen zijn interessant voor jou?

Welke opleidingen kan je het beste volgen om over die felbegeerde soft skills te beschikken? We lijsten ze hier even voor je op:

Bron: https://hbr.org/

Avatar foto

Auteur

Elke De Wit is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in Projectmanagement, Professional skills en Managementsupport. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen in deze vakgebieden, vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen of congressen die beantwoorden aan de leerbehoeften die leven op de markt.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect