Skills die bedrijven zoeken anno 2022

Skills die bedrijven zoeken anno 2022
Welke soft en hard skills worden sterk geapprecieerd op de arbeidsmarkt? We geven je alvast wat inspiratie over welke skills je nog kan aanscherpen om te groeien in je professionele leven.

Het aanscherpen van je soft en hard skills is nooit belangrijker geweest, want de arbeidsmarkt van de toekomst schrijft continu bijleren voor. Maar wat zijn de meest gezochte soft skills en hard skills die bedrijven vandaag nodig hebben? En wat kan je doen om efficiënt en gemakkelijk ontbrekende skills bij te leren? We zoomen in op 5 soft skills en 10 hard skills.

Waarom soft en hard skills aanscherpen?

De digitale transformatie – en meer specifiek de automatisering van de werkvloer – vereist dat zowel werknemers als werkgevers hun vaardigheden onder de loep nemen. Om dat te doen, is het handig om te weten welke vaardigheden het meest gezocht zijn. Zo kan je gericht gaan bijleren. Zij die zich schikken naar de meest gegeerde skills op de arbeidsmarkt, krijgen de meeste opportuniteiten om zich te ontwikkelen.

5 gegeerde soft skills

1. Creativiteit

Connecties kunnen leggen die je op het eerste gezicht niet kan zien en zo tot originele oplossingen komen is een zeer waardevolle skill voor elke werknemer en werkgever, ongeacht de sector waarin je werkzaam bent.

2. Overtuigingskracht

Anderen kunnen overtuigen om met jouw idee in zee te gaan is één van de krachtigste communicatievaardigheden die je kan hebben. Zeker in deze tijden waarin alles in twijfel wordt getrokken.

3. Samenwerkingsvermogen

Efficiënt met anderen kunnen samenwerken om samen doelen te bereiken – of anderen kunnen beïnvloeden om samen te werken – is een belangrijke soft skill. Er wordt namelijk enerzijds meer en meer cross-departementaal gewerkt en anderzijds ook meer gerekend op partnerschappen.

4. Aanpassingsvermogen

De enige constante in het leven – en in ondernemerschap – is verandering. Goed kunnen omgaan met verandering is dus essentieel. Werknemers die kunnen werken in een dynamische omgeving en opportuniteiten kunnen vinden in moeilijkheden gedijen in de werkplek van de toekomst.

5. Emotionele intelligentie

Emotionele intelligentie (EQ) is het vermogen om emoties van anderen en van jezelf te herkennen en op correcte wijze te beantwoorden. Er is een grote vraag naar deze soft skill vanwege de nieuwe manier van werken. Leidinggevenden kunnen niet meer puur top-down werken en moeten vandaag meer in dialoog gaan met werknemers. En werknemers dienen hun EQ dan weer meer toe te passen op de klanten wiens wensen ook continu veranderen.

10 nuttige hard skills

1. Kennis van blockchain

Bedrijven adopteren geleidelijk aan steeds meer blockchain-technologie. Blockchain is een digitale, gedecentraliseerde database waarin data opgeslagen wordt in een keten van onveranderbare datablokken. Deze technologie is niet alleen interessant voor het beveiligen van transacties, maar ook ideaal om data op te slaan en te delen over het internet op een veilige manier. Bedrijven zoeken mensen die hen kunnen bijstaan in de adoptie van deze technologie, want deze profielen zijn zeldzaam.

2. Cloud computing

Ook cloud-technologie wordt massaal geïmplementeerd in de IT van bedrijven. Of het nu in een hybride setup is of een volledige migratie naar de Cloud, werkgevers zoeken mensen die kunnen werken met cloudsystemen zoals Microsoft Azure en de digitale IT-infrastructuur die ze herbergen.

3. Analytisch denkvermogen

Data is het nieuwe goud en ligt vandaag aan de basis van elk bedrijf. Analytisch denkvermogen is in feite data-driven decision making. Als je weet hoe je data moet lezen en hanteren om de beste beslissingen te nemen, dan zullen veel bedrijven met interesse naar je cv kijken.

4. Artificiële intelligentie

Als je kennis hebt van AI en machine learning of natural language processing, dan sta je ver boven je concurrentie. Bedrijven zoeken naar deze profielen omdat AI hen helpt om relevante, gepersonaliseerde en innovatieve producten en services aan te bieden.

5. UX design

UX of User Experience verwijst naar de gebruikerservaring van website- of applicatiegebruikers. Mensen die je website bezoeken willen daarbij een aangenaam gevoel krijgen. Dat lijkt iets abstract en subjectief, maar er zijn manieren om dit te meten en te verbeteren. Als jij die kent, dan sta je hoog op het verlanglijstje van organisaties.

6. Business-analyse

Business-analyse is misschien wel de vaardigheid die het meest algemeen toepasbaar is op deze lijst. Het is voor heel wat profielen nuttig om te kunnen werken met data. Bedrijven kunnen door automatisering meer tijd steken in analyse en dus hebben ze ook meer mensen nodig die zich hiermee bezighouden.

7. Affiliate-marketing

Traditioneel adverteren doet het niet meer vandaag. Sociale media staan centraal in vele marketingcampagnes en daarom is het nuttig om kennis te hebben van affiliate-marketing of influencermarketing. Hier werk je samen met influencers op sociale media om je merk te linken aan hun persoonlijke ervaringen en verhalen en zo je doelpubliek met meer impact te bereiken. Leren hoe dat in zijn werk gaat is dus zeker waardevol.

8. Sales

Er zijn weinig bedrijven die geen nood hebben aan goede verkopers. Verkopers die weten hoe ze een sales team moeten leiden, die weten hoe een sales funnel werkt en kunnen samenwerken met partners kunnen mooie resultaten opleveren.

9. Wetenschappelijk computergebruik

Computerskills zijn over het algemeen heel bruikbaar, maar nog meer als ze wetenschappelijk onderlegd zijn. Data scientists, ingenieurs en software-architecten zijn zeer gewild. Bedrijven willen professionals die machine-learningmodellen kunnen bouwen en kunnen werken met statistische en analytische programma’s zoals Python, MATLAB…

10. Videoproductie

Het internet bestaat grotendeels uit video’s en reacties op video’s. Video is en blijft dus ook voor bedrijven het meest doeltreffende medium. Met video kunnen werken is daarom een vaardigheid die je heel wat kansen biedt.

Bron: linkedin.com

Zin in meer?

Bijscholing is de meest efficiënte manier om vaardigheden bij te leren. Bij NCOI Learning vind je een breed aanbod aan opleidingen om zowel je soft skills als je hard skills aan te scherpen. Onder de noemer Sociale vaardigheden bieden we bijvoorbeeld opleidingen aan om je onderhandelingstechniek te verbeteren of beter en sneller beslissingen te leren nemen.

Avatar foto

Auteur

Elke De Wit is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in Projectmanagement, Professional skills en Managementsupport. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen in deze vakgebieden, vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen of congressen die beantwoorden aan de leerbehoeften die leven op de markt.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect