Talent is niet alles

Talent volstaat niet. Het wordt zelfs wat overschat. Met die controversiële stelling lanceerde leadership-goeroe Geoff Colvin zijn boek ‘Talent is overrated’ naar het succes. “Hard werken is minstens zo belangrijk”, vindt ook Hubert De Neve, Vice President Human Resources bij Imec, “maar je mag talent ook niet onderschatten.”

Succes is voor 99 % het gevolg van hard werken. De rest is te danken aan talent. Met die mening ondermijnt Colvin eerder nuanceloos het belang van talent als erfelijk materiaal. Niet daar ligt de sleutel tot succes, zegt de succesauteur, wel in ‘deliberate practice’. Doelbewust oefenen dus, tot vervelens toe.

 

“’Talent is overrated’ is als titel ietwat commercieel, maar de kern van Colvins gedachte is correct”, vindt De Neve. “Onderzoek van 30 jaar geleden wees al uit dat enkel talent niet volstaat als verklaring voor topprestaties. Dat blijkt ook uit onderzoek naar wat een expert onderscheidt van iemand met een doorsnee aanleg. Dat is niet zozeer talent of intelligentie, wel hard werken en veel oefenen.”

 

Pijn

Al wil De Neve daarmee niet zeggen dat aanleg helemaal geen rol speelt. Dat zou betekenen dat iedereen alles kan als hij maar genoeg oefent en bereid is er pijn voor te lijden. “Dat is ook niet waar. De praktijk spreekt dat tegen. Voor mij is dat zowat de valkuil waar je als lezer van het boek niet mag instappen. Niet iedereen kan een Kim Clijsters of een Justine Henin worden, net zo min als een Nobelprijs fysica winnen.”

 

Daar staat tegenover dat het verband tussen intelligentie en succes vrij beperkt is. “Ook dat is onderzocht”, aldus de Neve. “Wat niet betekent dat intelligentie niet telt, wel dat er nog andere factoren zijn die het verschil maken.”

 

De vraag die elke talentmanager zich daarbij stelt, is of en hoe hij de inzichten van Colvin kan toepassen op de werkvloer. Volgens Colvin zijn er immers maar weinig werknemers die deliberate practice onder de knie hebben.

 

Snelheid

“Als Colvin zegt dat succes het gevolg is van hard werken, voeg ik daar graag aan toe dat werknemers ook verstandig moeten werken. Ze doen er goed aan hun taken op een slimme manier uit te voeren”, meent De Neve die dat in verband brengt met snelheid.

 

“Niet enkel de snelheid van uitvoering, maar ook de kunst om complexe situaties snel te kunnen inschatten. Wie topprestaties levert, is vaak zeer bedreven in het schematisch voorstellen van een situatie, herkent onmiddellijk de clue van een vraagstuk.”

 

Hoe komt het dat sommigen net dàt weer beter kunnen dan anderen? Toch een kwestie van talent? “Tja”, zegt De Neve. “Ik denk dat de aanwezigheid van een goede mentor – en ik gebruik bewust niet het woord ‘baas’ – daar een grote rol in speelt. Die moet in staat zijn om doorheen de praktijk van deliberate practice mensen te wijzen op wat echt een verschil maakt. Want dat – het herkennen van de acties die je moet ondernemen in een bepaalde situatie – is de echte basis van topprestaties, en bijgevolg succes.”

 

Motivatie

Hard werken alleen volstaat dus niet. Ook de omgeving moet meewillen. “Een beetje geluk komt er altijd bij kijken. Maar daarnaast moet er ook interesse zijn, en de bereidheid zijn om hard te werken”, aldus de Neve.

 

Motivatie en passie komen daar goed van pas. “Wie zijn talent wil verzilveren, kan bijna niet zonder”, meent De Neve. “Die twee factoren bepalen wat je echt wilt in het leven, en wat je daarvoor wil doen.”

 

Geoff Colvin is senior writer bij Fortune Magazine en wereldwijd spreker over leiderschap, management en globalisatie.

Hubert De Neve is Vice President Human Resources bij technologiebedrijf Imec. Hij las en becommentarieerde voor KnowHow het boek ‘Talent is overrated’ van Geoff Colvin.

Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect