Te druk? Te weinig focus? Niet met deze tips

Veel werkende mensen hebben het vandaag ‘druk’ of ‘te druk’. In de ochtend gaat de eerste blik naar de telefoon op het nachtkastje, we komen al telefonerend thuis, we hebben te weinig tijd om onze vrienden te zien of te weinig zin om te sporten … Hoe blijf je baas over de drukte thuis, op je werk en in je brein?

Wees de baas over je tijd en jezelf

Tegenwoordig kan je je agenda niet meer programmeren op basis van wat er allemaal op je pad komt. Je kunt die overvloed aanpakken op basis van 4 strategieën:

  1. Controle: beslissen waar je met je leven naartoe wil
  2. Focus: het belangrijkste doen en de rest houden voor later
  3. Betrokkenheid: herdefiniëren wat succes voor jou betekent en je opnieuw met je werk en je leven verbinden vanuit intrinsieke waarden
  4. Implementatie: hoe verloopt dit in de praktijk?

 

Hoe pak je drukte aan?

Je kunt vandaag je agenda niet meer plannen op basis van wat er allemaal op je pad komt. Ten opzichte van alles wat er van je gevraagd wordt sta je nooit geheel machteloos. Beslis zelf met welke houding je aan al die eisen tegemoet komt.

Isabel De Clercq, Sparkle Architect en Trendcatcher bij Kluwer Opleidingen, geeft hier alvast 5 gebruiksklare tips. In een interview dat later verschijnt op de Learning Blog zal ze dieper ingaan op strategieën om drukte en informatie-overload proactief aan te pakken.

 

  1. Jij staat aan het stuur, niet de technologie

Je bent zelf verantwoordelijk voor wat je consumeert. Dat geldt voor wat je eet. Dat geldt ook voor de informatie die je tot je neemt. Je consumeert enkel datgene dat nuttig is om je doel te bereiken.

 

  1. Begin nooit je dag met je e-mails te checken

Focus houden betekent dat je niet van de éne taak naar de andere hopt. En dat hoppen van hier naar daar … dat is net waar e-mail voor staat. Hou je e-mails voor de namiddag.

 

  1. Niet storen

Je hebt het recht 3 dagen per week 2 uur na elkaar niet beschikbaar te zijn. Elke organisatie die dat niet toelaat, is misdadig. Hoe kan een kenniswerker in hemelsnaam productief zijn wanneer die altijd beschikbaar moet zijn?

 

  1. Stop met multitasken

Doe bewust één ding per keer. Je werkt sneller én beter als je je telkens kan focussen op één taak. Dus: lees een artikel helemaal door. En tweet dan. Je doet de twee niet door elkaar.

 

  1. Maak afspraken met de mensen met wie je nauw samenwerkt

Boerenverstand. Maar afspraken maken over het gebruik van tools wordt des te belangrijker nu mensen elkaar fysiek minder zien. Welke tool gebruiken we als we een dringende vraag hebben? Hoe maken we voor elkaar duidelijk wie er wanneer niet beschikbaar is? Wanneer gebruiken we e-mail en wanneer social collaboration tools?

 

Zin in meer?

Heb je ook nood aan meer focus, productiviteit en rust in je hoofd én dus minder stress? Komt het gevoel ‘ik ben altijd bezig, maar krijg precies niets gedaan’ je herkenbaar voor? Het leertraject ‘Baas over je brein’ dat, gegeven door Isabel De Clercq, zorgt ervoor dat je een manier vindt om slim en productief om te gaan met de informatie die op je afkomt én dat je je werkdag zelfvoldaan afsluit.

Het volledige aanbod aan ‘Digital skills’ -trainingen van Kluwer Opleidingen ontdek je hier.

 

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect