Lees sneller dan je schaduw

Wie zjin pordcutitviet wil odprjievn kan sneellr leern lzeen. Het sijhcnt neit zoevel uit te meakn in wleke vrolgode de letrtes van een worod satan. Als de eestre en de ltatsae letetr op de jsitue paatls saatn kun je de mesete wreoodn zednor peobmerln leezn.

Het is vreemd dat je zonder problemen de meeste woorden herkent in de bovenstaande tekst. Dat komt doordat je hersenen geen aparte letters lezen maar hele woorden. Dat is precies wat je oefent in de training Snellezen: sneller woorden en woordgroepen herkennen zodat je je leessnelheid fors opdrijft zonder in te boeten op wat je moet onthouden.

De redactie van Psychologies Magazine test regelmatig een cursus, therapie of workshop uit. Kluwer Opleidingen stelde  redactrice Nathalie Willems voor om de opleiding snellezen uit te testen. Hier lees je haar verslag:

Anders lezen

Toen ik enkele jaren geleden de cursus Mind Mapping® volgde, raakte ik geïntrigeerd door een ander stokpaardje van Tony Buzan: snellezen. En zo ontmoette ik opnieuw docente Inge Provost van Kluwer Opleidingen.

Snellezen is een techniek waarbij het niet alleen gaat om sneller maar vooral om anders te lezen. De winst zit in het juiste evenwicht tussen lezen op je hoogste snelheid en tegelijk zoveel mogelijk onthouden. Het is niet de bedoeling om iedere tekst te gaan snellezen. Een roman lees je nog steeds op je gemak en ter ontspanning. De techniek van het snellezen laat echter toe te bepalen hoe grondig je in een tekst moet duiken om er uit te halen wat je nodig hebt. Deze techniek is vooral geschikt voor mensen die regelmatig grote hoeveelheden informatie (wetteksten, contracten, overheidsdossiers, leerstof) moeten verwerken.

Nulmeting: lezen op snelheid

We maken een eerste oefening waarbij we alleen op snelheid lezen. Ik eindig als derde snelste lezer in een groep van zes, met een ‘score’ van 387 woorden per minuut. Als we meteen daarna een vragenlijst invullen over de tekst, scoor ik slechts 50%, de laagste score van alle deelnemers. Dit is geen grote verrassing: ik heb altijd geweten dat ik snel kan lezen, mijn probleem is mijn concentratievermogen. Bovendien heb ik de oefening niet 100% correct gedaan omdat mijn perfectionistische ‘ik’ bang was dat ik helemaal niets meer zou onthouden als ik echt op mijn topsnelheid zou lezen. Die angst blijkt gegrond als we de oefening nog eens doen. Ditmaal scoor ik over de 600 woorden per minuut en kan ik me werkelijk niets meer herinneren uit de tekst.

Wisselen van tempo

Deze uitkomst is de ideale motivator om geconcentreerd aan de slag te gaan met de tips van Inge en op zoek te gaan naar een beter evenwicht en een ‘breinvriendelijkere’ manier van lezen. “De meeste mensen hebben een standaard leessnelheid”, zegt Inge, “maar een snellezer wisselt voortdurend van tempo naargelang de moeilijkheidsgraad van de tekst.” Daardoor verhoogt zijn concentratie en neemt ook de gemiddelde snelheid toe.

Verschillende processen

Een snellezer maakt ook gebruik van verschillende processen om informatie tot zich te nemen. In de pre processing fase scant hij de tekst oppervlakkig met als bedoeling te weten te komen over welk soort tekst het gaat en hoe de indeling er in grote lijnen uitziet. Tijdens de processing fase scant hij de tekst opnieuw maar deze keer met een wisselend tempo. Ten slotte is er de post processing fase, waarin de informatie al volledig werd verwerkt en je voor jezelf hebt bepaald wat je uit de tekst wil onthouden. Dit laatste wordt ook wel slimlezen genoemd. Als je immers van tevoren bepaalt wat je uit een tekst wilt halen, zal je brein daar sterker op focussen en kan gemakkelijker onthouden.

Creëer de juiste setting

Wil je snellezen, dan zijn ook de omgevingsfactoren en je fysieke houding van belang. Zorgen ervoor dat je leesvlak voldoende verlicht is. 45° is de hoek waarin je het best informatie tot je neemt en de afstand tussen je ogen en je leesmateriaal bedraagt gemiddeld een armlengte of 50 cm.
Zit rechtop zodat je lichaam in een staat van alertheid is. Voor nog meer focus kun je zelfs rechtstaan want in een staande houding gaat meer zuurstof naar je brein. Ten slotte is het interessant om te weten op welk moment van de dag en op welke manier jij je het best concentreert.

Woordherkenning

Een behulpzaam fenomeen bij snellezen, is woordherkenning waarbij je brein van zodra het een stuk leest dat het herkent, de rest zelf aanvult.
Het sijhcnt neit zoevel uit te meakn in wleke vrolgode de letrtes van een worod satan. Als de eestre en de ltatsae letetr op de jsitue paatls saatn kun je de mesete wreoodn zednor peobmerln leezn. Dit kmot ddaorot je hrneesen geen aarpte ltretes leezn, maar hlee woredon.

Oefening baart kunst

Inge geeft ons de opdracht om tot volgende week iedere dag een twintigtal minuutjes te oefenen. Maar mijn agenda is weer zo vol dat het oefenen er bij inschiet. Wanneer we een week later de opleiding afsluiten na nog een hele dag te hebben geoefend, ben ik in snelheid terug gezakt naar 386 woorden per minuut maar wel met een begrip van 80%, wat me ontzettend veel voldoening geeft. Het opmerkelijkst is echter de deelnemer die het snellezen iedere dag een tiental minuten heeft geoefend. Hij startte de opleiding met een leessnelheid van 425 woorden per minuut en een begrip van 55%, om na een week oefenen te eindigen op maar liefst 690 woorden per minuut en een begrip van 70%.
Oefening baart kunst, zoveel is duidelijk. En wil je iets echt niet meer vergeten, dan geldt er volgens Inge slechts één regel: ‘Herhalen, herhalen, herhalen’.

 

Inge ProvostInge Provost is sinds 1999 Buzan Licensed Instructor en mag zich terecht een breinvriendelijke trainer noemen met als belangrijkste thema’s: Mind Mapping®, Radiant Thinking™, Snellezen en Radiant Presenting.

 

 

Verdubbel je leessnelheid in 1 dag
Wil ook jij tijd besparen via de techniek van snellezen? Hier vind je meer details over de opleiding Snellezen.

Bron : Psychologies Magazine, maart 2014

 

 

 

 

 

Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect