Webinars: kort, krachtig en flexibel!

by Tomek Joos

Een computer/tablet of smartphone, een internetverbinding en de mogelijkheid om geluid af te spelen zijn de enige zaken die je nodig hebt bij webinars. Ook Kluwer Opleidingen zet webinars in om een breed doelpubliek flexibel te kunnen bereiken. Maar wat houden deze webinars in en wat zijn de voordelen ervan?

 

Waarom zijn webinars een goede leervorm?

Webinars zijn uitermate geschikt voor kennisoverdracht. De kennis wordt kort en krachtig weergegeven en kan op een snelle manier aan een grote groep mensen worden overgebracht. Het is een online gebeuren, maar er is ook interactie. Denk bijvoorbeeld aan het delen van een poll zoals een quiz of meerkeuzevragen. Voor vaardigheden die echt aangeleerd en geoefend moeten worden in de praktijk is een webinar minder geschikt, maar verder zijn de mogelijkheden enorm.

 

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van een webinar?

Een webinar biedt een uitkomst daar waar een klassikale opleiding tegen grenzen aanloopt. En daar is vooral winst te halen op vlak van flexibiliteit. Een webinar heeft enkele kenmerkende voordelen:

  • Flexibiliteit: Je bent niet afhankelijk van een locatie en je hoeft dus geen rekening te houden met files. Daarnaast kan je een webinar ook later herbekijken indien het live tijdstip je niet past. Zo hoef je toch geen kennis te missen.
  • Just in time learning: Een webinar kan snel kennis aanleveren op het moment dat je het nodig hebt. Daarom zijn ‘hard topics’ erg interessant om in webinar-vorm te geven: legal, taks webinars, GDPR… De spreker staat centraal bij een webinar. Ook kan hij registratielinken sturen naar iedereen die hij wilt bereiken en die baat heeft bij een update van informatie of kennis.
  • Klassikale manier: Webinars kunnen ook in grote organisaties intern gebruikt worden. Ben je met een grote groep? Dan kan er een vergaderzaal of externe locatie worden gezocht om samen te volgen. Dat is vooral interessant als het gaat over topics waar meerdere mensen of departementen bij betrokken zijn zoals reorganisatie, actualiteit of wetgeving. Het is dezelfde inspanning voor de spreker maar je hebt geen locatie nodig en het is veel goedkoper dan bijvoorbeeld streaming of een live presentatie. ”

Uiteraard heeft een webinar ook zijn beperkingen. Ook daar moet je rekening mee houden. Zo is er geen netwerkmoment bij een online seminarie. Maar dat is dan weer voordelig voor mensen die gehaast zijn. Daarnaast wordt er veel info gegeven op een korte tijd. Je moet dus geconcentreerd blijven.

 

Hoe passen de webinars binnen de algemene strategie van Kluwer Opleidingen?

We willen kort op de bal spelen en professionals snel de gewenste informatie aanbieden, zeker bij topics rond de actualiteit of wetgeving. Daarnaast geloven wij in de digitalisering van de opleidingssector.

 

Zin in meer?

Weinig tijd en toch dringend nood aan bijleren? Ontdek onze webinars.

Wil je zelf aan de slag met het organiseren van webinars? Volg de opleiding ‘succesvolle webinars organiseren’ en je bent helemaal voorbereid op je eerste webinar als spreker.

Lees ook