Working Out Loud: zelfleiderschap. Eindelijk!

Als Trendwatcher en Sparkle Architect bij Wolters Kluwer houdt Isabel De Clercq de vinger aan de pols van wat nieuw en relevant is. Digitaal, netwerken en kennisdelen is wat haar momenteel boeit. In ‘Working Out Loud’ raken de drie elkaar.

Working Out Loud. #WOL. Je denkt en je werkt ‘luidop’. Je speelt niet meer solo maar deelt via sociale media waaraan je denkt, waaraan je werkt.

Je doet dat via LinkedIn, Twitter, Facebook of de bedrijfsparallelle vormen hiervan zoals Slack, Yammer of IBM Connect. Kleine triggerende stukjes tekst, blogposts, schetsen of video. Het kan allemaal.

Door die continue stroom van ‘micro-content’ én je reacties op de ‘brain-snacks’ van anderen bouw je een stevig online netwerk uit.

De ontvoogding van de medewerker

Denkt u bij het woord ‘ontvoogding’aan priester Daens en zijn strijd in Aalst?

Ik denk aan sociale netwerken. De kennis die gratis en permanent voorbijstroomt zorgt ervoor dat het individu eindelijk écht aan het stuur staat van zijn eigen ontwikkeling.

Sociale media ontsluiten de kracht van zelf-leiderschap. Individuen, ongezien hun positie in de hiërarchie, krijgen dankzij #WOL autoriteit over een bepaald onderwerp. Ze werken aan hun eigen stem in het netwerk. WOL is dus niet zomaar een tool. Het veronderstelt een andere mindset. Het gaat over een nieuwe manier van werken die zelf-leiderschap teweegbrengt.

En neen, daar heb je je leidinggevende dus niet meer voor nodig.
Weg met paternalistisch leiderschap!

Intern even snel schakelen als extern

WOL is niet alleen een krachtige katalysator voor het individu. Ook organisaties gaan met deze nieuwe manier van werken door een fundamentele verandering.

WOL is een concrete tool om ‘binnen’ beter gealigneerd te krijgen met ‘buiten’. WOL garandeert dat informatie sneller stroomt. Dat kennis zuurstof krijgt. Dat meer ideeën uit verschillende delen van het bedrijf met elkaar botsen, dat de klant dichterbij komt. Bedrijven met traditionele, hiërarchische en silo-georganiseerde kennisdelingssystemen hebben het hiermee erg moeilijk. Dat is gevaarlijk want kennisdeling die intern trager verloopt dan in de markt is nefast voor de innovatiekracht en dus ook voor een optimale concurrentiekracht van een bedrijf.

WOL geeft tegengas.

WOL is een cruciale vaardigheid in de Digital Workplace

In een wereld waar technologie jobs wegmaait en waar alles verandert aan een duizelingwekkende snelheid … welke soft skills zijn daar eigenlijk kritisch? Dat vind ik een intrigerende vraag.

Je tijdsbesteding en je toegevoegde waarde in vraag stellen hoort daar zeker bij. Een sterke “digital identity” uitbouwen ook. In datzelfde lijstje: intrapreneurship, en een speelse attitude tegenover technologie & tools.

Laten dat nu net elementen zijn waar WOL toe bijdraagt. Working Out Loud helpt je om cruciale soft skills te ontwikkelen. Working Out Loud maakt van jou als individu een sterke Digital Worker.

Zin in méér WOL?

In een volgende blogpost zoem ik in op deze elementen:

  • WOL is niet vanzelfsprekend. Hoe komt dat?
  • Verschillende toepassingen van WOL: als individu, binnen je team, je bedrijf of zelfs tussen bedrijven.
  • Tips om van WOL een succes te maken in je organisatie.
    ‘Lessons learned’ vanuit een eigen WOL-project met trainers en medewerkers van Kluwer Opleidingen
Wil je er zelf aan beginnen? 
Schrijf dan in voor de tweedaagse opleiding 'Working out loud. Ga voor sterker, efficiënter en slimmer'.
Je bent ook welkom in de Yammer-groep Het Nieuwe Werken waar we ervaring uitwisselen, vragen stellen en samen zaken uitwerken over #HNW, #future-of-work en #digitalworkplace. Stuur een e-mail naar isabel.declercq@wolterskluwer.com en sluit je aan bij een actief lerend netwerk van meer dan 600 professionals.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect