De leestip van … Wil Michels

Bijna alles wat je moet weten over psychologie

De hele zomer lang kan je bij NCOI Learning zomeropleidingen volgen. Gepassioneerde docenten staan klaar om hun kennis en ervaring met jou te delen. We laten er drie aan het woord. Ze doken voor ons in hun cursus én in hun boekenkast.

Wil Michels is dé communicatie-expert en geeft les bij NCOI Learning

Wil Michels is niet enkel docent. De Nederlandse communicatiedeskundige schrijft ook boeken. “Dertig jaar geleden vroeg een uitgeverij me: wil je er eens een boekje over public relations maken? Vandaag telt Handboek communicatie 150.000 verkochte exemplaren.” Dat aantal dikt nog steeds aan want om de drie jaar herschrijft Wil Michels zijn bijbel voor communicatieprofessionals. “En dat is nodig, want het vak evolueert constant.”

Dat merkt Wil ook in zijn lessen. Bij NCOI Learning geeft hij twee opleidingen: een tweedaagse opleiding over communicatiestrategie en een vierdaagse masterclass communicatiemanagement. Daarbij zoekt hij telkens naar een praktische insteek. “Iedereen komt met een eigen case, die we samen analyseren. Zo leren deelnemers van elkaar. Bovendien kom ik te weten waar de meesten op vastlopen en waar ik extra aandacht aan moet besteden.”

Wil geeft al jaren succesvolle workshops in Nederland en dat doet nu ook in Vlaanderen. Ik ben wel een ‘translander’ en dol op mensen, steden en festivals als Werchter en Pukkelpop. Mijn laatste boek gaat over de Fanstrategie en ik ben echt wel fan van Vlaanderen.”

“Communicatie evolueert constant, net zoals mijn opleidingen bij NCOI Learning”

Waarom een opleiding communicatie?

“In communicatie heb je heel veel output. Maar je moet ook zorgen dat je input hebt als professional. Anders ben je leeg en niet meer interessant voor een organisatie. Daarom is het slim om eens in de zo veel tijd een opleiding te volgen. Zo blijf je fris en hoor je verhalen van andere communicatiemedewerkers.

Welk advies geef je steevast mee aan cursisten?

“Creëer focusmomenten. Als communicatiemedewerker heb je veel taakjes. Als je niet uitkijkt, word je opgeslorpt met kleine taakjes en heb je geen impact meer op de organisatie. Door planmatig te werken kan je dat voorkomen. Een afdeling ‘Ja’ komt nergens. Omgekeerd wil je natuurlijk ook geen afdeling ‘Nee’ zijn. Het leuke aan de opleidingen is dat deelnemers heel verschillend zijn en eigen ervaringen delen. Zo gaf iemand de tip : ‘Vraag aan een collega om zijn verzoek eerst even op papier te zetten’. Een aantal mensen zal dat nooit doen. Dus dan was het toch niet zo belangrijk. Dat soort tips zijn erg handig om niet te verzuipen in de waan van de dag.”

Communicatie evolueert constant. Hoe hou je het allemaal bij?

“Ooit wist ik alles over communicatie. Nu is het vakgebied veel breder. Niemand weet alles over én SEO én crisiscommunicatie en zo verder. Je moet een goede generalist zijn, maar ook een expert in een bepaald topic. In mijn geval is dat communicatiestrategie waar ik ook een boek over schreef, maar ik leer ook bij over de online wereld. Dankzij mijn dochter Yara, een bekende influencer, zit ik natuurlijk bij de bron. Via haar zie ik bijvoorbeeld dat Instagram steeds meer een shoppingkanaal is . Dat is anders op TikTok, waar jongeren wel nog eigen content posten. Heel interessant!”

Het favoriete boek van Wil

Een echte aanrader is … ‘Bijna alles wat je moet weten over pyschologie’ van Pedro De Bruyckere, Casper Hulshof en Liese Missinne.

“Pedro, een beroemde onderzoeker, neemt in het boek de meest uiteenlopende zaken onder de loep en onderzoekt of ze waar zijn. Zo haalt hij veel zaken onderuit. Neem nu de Piramide van Maslow, die de behoeften van de mens in kaart brengt en dat in een welbepaalde hiërarchische volgorde. Van eten en drinken tot jezelf verwezenlijken. Pedro ontdekte dat die theorie ooit werd bedacht door een reclameman en dat Maslow daar zelf eigenlijk niets mee te maken had. Meer zelfs, die vindt het onzin want zelfs in gruwelijke concentratiekampen deden mensen aan cultuur. Het is een ontzettend leerzaam boek, dat bovendien heel vrolijk geschreven is met korte hoofdstukken. Ik deed het al tienmaal cadeau. Een echte aanrader, zeker voor wie (klein)kinderen heeft.”

Ik lees het liefst …

“… alleen maar over het onderwerp waarover ik moet schrijven. Aangezien ik om de drie jaar mijn boek update, duik ik vooral in communicatieboeken. Ik denk dat er weinigen zijn die meer vakliteratuur lezen dan ik. Verder vind ik lezen echt nuttig. Het brengt je verder, je ontwikkelt er jezelf mee.”

Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect