Moet een goede salesmanager kunnen verkopen?

Het peter principle regeert in bijna elke organisatie: wie goed is in zijn job, groeit door naar een leidinggevende functie. Natuurlijk is dat slim. Als die kersverse manager zich tenminste goed voelt in die rol en perfect begrijpt wat hem te doen staat. Want de belangrijkste taak van een salesmanager is niet langer het meest verkopen.

 

Drie essentiële vaardigheden van goede salesmanagers

Succesvolle salesmanagers scoren consequent hoog op drie cruciale vaardigheden:

  • Inspireren – Ze slagen erin om hun team mee te trekken in een golf van enthousiasme waarin iedereen the extra mile gaat om redenen die ver buiten hun bonus liggen.
  • Coachen – Elke verkoper in een salesteam heeft andere sterke en zwakke punten. Aan de salesmanager om iedereen maximaal te doen presteren.
  • Sturen – Uiteraard draait het in de verkoop om cijfers en resultaten en moet een team in de juiste richting gestuurd worden. Een goede salesmanager moet dus zeker goed kunnen verkopen.

 

En nu zelf

Kluwer Opleidingen organiseert elk jaar een weeklange training voor verkopers-die-doorgroeien-tot-leidinggevenden. In die training leert u niet verkopen (dat kunt u al). U leert er wel actieplannen maken en teams sturen. U ontdekt er uw eigen managementstijl en werkt aan uw communicatieskills. U wordt er een coach die mensen beter maakt. En een leider die met zijn team hoge toppen scheert.

Trainer Jean-Pierre Van Goethem vat de essentie van zijn opleiding samen in drie minuten:

https://www.youtube.com/watch?v=gtraQVfY-tg

 

Zin gekregen in een opleiding?

Wilt u uw sales management-carrière een boost geven? Ontdek hier wat de training ‘Sales management van A tot Z’ u biedt.

 

 

Avatar foto

Auteur

Marleen De Greef is teammanager Business Development bij NCOI Learning. Marleen was eerder al actief in consulting (Accenture), banking (ING) en hr (SD Worx).

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect