Scoren in Google met video? Hou deze vijf tips in het achterhoofd

Bedrijven zetten een steeds groter deel van hun online marketing budget in op zoekmachine optimalisatie (SEO). Hoger scoren in Google zorgt immers voor meer bezoekers en meer kansen tot verkoop. Tegelijk met het groeiende bewustzijn rond de mogelijkheden voor optimalisatie groeit ook de concurrentie. Druk op de rendabiliteit dus.

voor-blogpost-videonb

 

Niet zo bij video. Ondanks het beperkte gebruik van video vind je vrij snel YouTube video’s terug tussen de zoekresultaten bij Google. Met een beetje aandacht voor onderstaande zaken haal je snel goede resultaten.

 Waarop wacht je nog?

 

1. Metagegevens

Evident, maar dikwijls vergeten. Zorg altijd voor goede omschrijvingen, titels en kernwoorden (tags) als je video online zet. In tegenstelling tot de tekst op websites is video moeilijk indexeerbaar en is het effect van metadata groter. Geef voldoende zoekwoorden op en denk daarbij ook aan namen van sprekers in de video of geografische aanduidingen.

 

2. Miniaturen

In zoekresultaten verschijnt een kleine afbeelding naast je video. Het is dus belangrijk dat die voldoende aantrekkingskracht heeft en dus weloverwogen gekozen wordt. YouTube laat je de keuze uit 3 miniaturen wanneer je een video oplaadt. Kies altijd voor de meest opvallende, duidelijke en scherpe foto. Close-ups van personen doen het altijd goed. Wist je dat je zelf een eigen afbeelding kan opladen als thumbnail? Zo kan je tekst overlays gebruiken om je miniaturen nog meer aantrekkingskracht te geven.

 

3. Afspeellijsten

Het samenstellen van lijsten met video’s wordt in eerste plaats gebruikt om structuur te geven aan een YouTube kanaal. Goede titels en omschrijvingen helpen daarbij. Maar vooral; ze bepalen samen met de kijktijd van de video’s de ranking binnen de zoekresultaten.

 

4. Bestandsnamen

Laad nooit een videobestand op met de naam movie1.mp4. Gebruik in de plaats een titel die tevens de belangrijkste kernwoorden bevat. Sommige videoplatformen gebruiken de bestandsnaam voor het samenstellen van de URL waardoor het effect van een goede naamgeving nog versterkt wordt.

 

5. Ondertitels

Het toevoegen van ondertitels is arbeidsintensief, zeker wanneer je versies maakt in meerdere talen. Toch kan dit een zinvolle manier zijn om internationaal voldoende zichtbaarheid te geven. Doordat de ondertitels automatisch gekoppeld worden, bereik je ook het potentiële publiek van je video.

 

hans-mathieu

Hans Mathieu is oprichter van het online video bedrijf Storycatchers. Al meer dan 15 jaar is hij actief de digitale media sector. Hij is betrokken bij heel wat grote videoprojecten in Europa en het Midden-Oosten en helpt bedrijven en organisaties om op een rendabele manier met videocommunicatie aan de slag te gaan.

 

 

Bron: Storycatchers.be

Wil je graag nog meer tips om beter te scoren in Google met video? Check dan zeker de sessie 'Video Marketing: hoe maak je zinvolle video content?' met Hans Mathieu.
Ook overtuigd van het belang van visuele content? 
Wil je zelf aan de slag gaan met visuele content in marketingstrategie of aanpak van je contentmarketing? Laat je dan inspireren door deze 3 trainingen die je wegwijs maken in de wereld van visuele marketing: Visual storytelling: breng uw verhaal met beelden en Een infographic maken.
Jouw data visualiseren? Ontdek onze visual opleidingen.
Avatar foto

Auteur

Gude Verhaert is productmanager voor de trainingen in marketing, communicatie en leadership. Voor de ontwikkeling van leeroplossingen in deze domeinen laat ze zich graag inspireren door haar uitgebreid netwerk van trainers en consultants in combinatie met een gezonde interesse voor nieuwe trends en ontwikkelingen in de opleidingswereld. Haar uitdaging? Ervoor zorgen dat professionals permanent bijleren én bijblijven.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect