Trainer in de spotlight: Anne Vervier

Anne Vervier heeft een diploma Romaanse talen en is als consultant en trainer al meer dan twintig jaar lang gespecialiseerd in professionele teksten schrijven. Ze heeft al meer dan tienduizend mensen geleerd om teksten zoals brieven, rapporten, verslagen, handleidingen en rondzendbrieven te schrijven. Haar doel? Mensen leren hoe ze snel en goed heldere, overtuigende en prettig leesbare teksten kunnen schrijven. “Twee heel belangrijke trucs om ervoor te zorgen dat de lezer een tekst snel begrijpt? Korte en eenvoudige zinnen schrijven en de tekst zo opmaken dat hij eenvoudiger te lezen valt.”

 

Wat is uw geheime wapen als trainer?
“Sinds enkele jaren bied ik een inleidende oefening aan met de titel ‘Alles wat u altijd al wilde weten over uw professionele teksten’. Die oefening is echt heel nuttig. Iedere deelnemer stelt DE vraag waarop hij graag een antwoord wil krijgen. Die vragen zijn soms verrassend, maar altijd relevant. Ze helpen me om meer oog te hebben voor de verwachtingen van de deelnemers, mijn opleiding af te stemmen op hun echte behoeften en hen van bij het begin te betrekken bij het leerproces.”

 

Wat vindt u prettig aan uw samenwerking met Kluwer Opleidingen?
“Kluwer Opleidingen staat altijd open voor mijn pedagogische voorstellen, steunt me en helpt me om alles in de praktijk toe te passen. Dat vind ik een grote troef en een teken van professionalisme. Zo heb ik een nieuw leerprincipe opgenomen in mijn opleidingen: de omgekeerde klas. Omdat deelnemers almaar minder tijd hebben om een opleiding te volgen, zijn de aangeboden workshops soms heel kort (1/2 dag). Dan stuur ik hen voor de opleiding een gemengde oefening over lezen (theorie) en toepassing (eerste redactie van een tekst). Tijdens de workshop kunnen we ons dan zo veel mogelijk toeleggen op de praktijk: werken aan hun eigen teksten. Kluwer ging meteen mee in dat idee.”

 

Kreeg u ooit raad die u graag zou doorgeven aan andere trainers bij Kluwer?
“Een vriend van mij, die ook trainer is, volgde ooit een van mijn opleidingen. Hij raadde me aan om meer ruimte te maken voor improvisatie en gewoon te vertrouwen op mijn knowhow. Voordien bereidde ik mijn opleidingen altijd tot in de puntjes voor, zelfs wat te veel. Nu verschijn ik met een koffer vol hulpmiddelen. Dan improviseer ik ter plekke op basis van de vragen van de deelnemers en stimuleer ik interactie. Dat verrijkt de sessie enorm.”

 

Herinnert u zich nog een reactie van een deelnemer waardoor u wist dat uw opleiding geslaagd was?
“Tijdens mijn opleidingen beoordelen de deelnemers hun tekst en herschrijven ze die met zeer behoorlijke resultaten. Ik ben heel tevreden als een tekst van een deelnemer helderder is dan dat ik die zelf had kunnen schrijven. De leerling overtreft de leraar. Dat is echt een heel fijn gevoel dat ik vrij regelmatig ervaar.”

 

 

Anne Vervier is een professionele trainer. Ze heeft een diploma Franse en Romaanse taal- en letterkunde op zak en geeft al meer dan twintig jaar opleidingen en raad in verband met professionele teksten. Ze schreef het boek Rédaction claire, 40 bonnes pratiques pour rendre vos écrits clairs et conviviaux’ (Edi.pro, 2011).

 

 

Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect