Trainer in de spotlight… Geert Van den Eijnden

Een opleiding van Geert Van den Eijnden zal je niet licht vergeten. Geert doet er alles aan om zijn toehoorders alert te houden. Een grap, een zwangere pauze, iedereen op het verkeerde been zetten, twee verschillende sokken dragen … Het geeft je volop inspiratie om zelf succesvol te presenteren.

 

1. Van wie heb je zelf het meest geleerd?

Van de mensen die in mijn opleiding of les zitten. Het werkt in 2 richtingen, want er zit telkens heel wat expertise in de zaal. Zo heb ik via studenten o.a. de Canva tool leren kennen en Haiku Decks. Daarmee maak je in een mum van tijd frisse, visuele slides, cv’s of geboortekaartjes, met fantastische afbeeldingen die je gratis mag gebruiken. ‘Wauw, wie heeft dat ontworpen?’, hoor je dan. Je doet het gewoon zelf, het gaat snel en geeft een geweldig resultaat.

 

2. Wat zorgt ervoor dat je na een trainingsdag kunt zeggen: ‘Dit was een geslaagde dag’?

Vóór de Kluwer opleiding krijgen de deelnemers een korte vragenlijst, daarop kunnen ze aanduiden wat ze willen leren. En welke minpunten of mini-trauma’s ze hebben bij het presenteren. Daar probeer ik dan een antwoord op te bieden zoals: voel je je rood aanlopen of begin je te beven als iedereen naar je kijkt? Knijp dan keihard in je balpen. Dat soort kleine trucs werkt. Als ik de deelnemers zie blinken nadien, weet ik dat ze er iets aan hebben. Mijn tactiek is om me stevig voor te bereiden. Om het dan tijdens de opleiding los te laten en ervoor te gaan. ‘Overprepare and then go with the flow’, zeg maar.

 

3. Wat is je geheime wapen als trainer?

De eerste 2 minuten die je voor een groep staat, zijn de belangrijkste. Ontspannen schouders, oogcontact: je lichaamstaal draagt het verhaal. Geef de mensen ook de kans om je eens goed te bekijken, daarom ga ik meestal schuin voor de groep zitten. Zo kunnen ze taxeren: wie heb ik voor me? Een rare, een grappige, een fatsoenlijke? Ik trek steevast 2 verschillende sokken aan om hun aandacht te prikkelen. Ik stel de mensen op hun gemak met een glimlach of een grap. Inspelen op wat er 2 minuten eerder gebeurde en minimum 1x per training ruzie zoeken, houdt ze wakker.

 

4. Wat is je toptip?

Film jezelf terwijl je presenteert en bekijk jezelf dan kritisch. Zo eenvoudig en ultra leerzaam. Bekijk de opname met en zonder geluid. Luister enkel naar het geluid. Waar zijn die handjes? Zeg ik echt 2x per zin euh? Zijn er stopwoorden die altijd terugkomen? En wat doe je gewoon goed? Sommige mensen presenteren al 20 jaar en hebben zichzelf nog nooit gefilmd. Gek, want 5 minuten filmen en dat bekijken, kan je heel wat zelfvertrouwen en tips geven.

 

5. Wat apprecieer je aan opleiding geven voor Wolters Kluwer?

Dat bedrijven geld en tijd investeren in opleidingen. En dat Kluwer Opleidingen dit super professioneel omkadert. Kluwer Opleidingen legt de lat terecht hoog. De vragenlijst vooraf is heel nuttig en er is ook een evaluatie achteraf. Als blijkt dat deelnemers aan de training antwoorden kregen op hun vragen, plus extra inspiratie, dan is dat fantastisch.

 

Geert Van den EijndeGeert Van Den Eijnden is copywriter en geeft opleidingen en workshops. Voor Wolters Kluwer is dat de opleiding ‘Prezi, uw presentatie, maar dan met schwung’. En aan de Thomas More hogeschool Mechelen doceert Geert ‘Schrijf- en presentatietechnieken’. Zie ook Geerts boek ‘Presenteren met impact’ en check zijn site met nuttige tips en leuke filmpjes op www.raadbijwoord.com.

Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect