“Als management assistant moet je je oververhitte brein ook zuurstof geven”

Make it happen! Zo luidt het thema van de jaarlijkse Management Assistant Studiedag van Kluwer Opleidingen. Een kolfje naar de hand van Virginie Dua van Better Minds At Work, één van de sprekers op 7 mei in Antwerpen. Hoe kom je als management assistant uit je comfortzone? En hoe zet lef je op weg naar meer geluk en succes? Virginie Dua gaf ons een voorproefje van haar inspiratiesessie. “Om nieuwe gewoontes te kweken, moet je je brein trainen als een spier.”

Brain says no

Uw lezing voor de Management Assistant Studiedag gaat over lef als sleutel tot geluk en succes. Maar hoe brengt u die boodschap over aan de gewoontedieren die mensen zijn?
Mensen vinden het moeilijk om uit hun comfortzone te komen. Daarbij moet je rekening houden met een aantal breininzichten waar niet iedereen zich van bewust is. Het is zo dat een brein van gewoontes houdt en niet graag verandert. Een brein zit liever in het dal, in de comfortzone, dan op de top van de berg te moeten klauteren en die stretchzone op te zoeken. Wanneer je dus een gewoonte wil veranderen, gaan je hersenen compleet in de weerstand. Ook tijdens de inspiratiesessie, zullen we merken dat veel mensen tijdens het onder de loep nemen van hun gewoontes, in ontkenning gaan. Omdat dat brein zegt: we zitten hier goed, waarom zouden we iets moeten veranderen? Een eerste stap is je daarvan bewust zijn en de kracht vinden om door te zetten.

Hoe komt het dat ons brein zo geprogrammeerd is?
We zijn voorgeprogrammeerd door ons oerbrein. Door de eeuwen heen zijn onze hersenen enorm geëvolueerd, we hebben een neocortex gekregen die instaat voor onze intelligentie, emoties en ratio. Maar ons oerbrein dat nog steeds aanwezig is, heeft vandaag een belangrijke impact op ons denken, voelen en handelen. En dat deel van ons brein is geënt op gevaarlijke situaties waarop het kan reageren door te vechten, te vluchten of te bevriezen. Op het moment dat wij vragen: toon eens het lef om naar je gewoontes te kijken, zal ons brein in ontkenning, in weerstand gaan.

Kan je je brein trainen als een spier om anders te reageren?
Een brein is geen spier maar de werking ervan kan je wel vergelijken met een spier. We leven vandaag in een ongelooflijk drukke maatschappij die snel evolueert, de zogeheten VUCA-wereld. In die maatschappij is het noodzakelijk om ons brein sterker te maken. Wij hebben met dat intelligente brein van ons een nieuwe context gecreëerd. Maar dan wel een context die zo snel evolueert dat we niet meer kunnen volgen. Of op z’n minst niet op het ritme dat wij zouden willen.

De mythe van time management en een work-lifebalance

In uw lezing zal u een lans breken voor aandachtsmanagement in plaats van time management. Wat is het verschil?
Time management is iets uit het verleden. Het dateert van de industriële revolutie wanneer mensen beschermd moesten worden en een dag werd ingedeeld in drie tijdszones: acht uur slapen, acht uur ontspanning en acht uur werken. Maar de maatschappij is ondertussen zo geëvolueerd dat we daarvan afstappen. Want tijd kan je niet managen. Aandacht kan je wel managen. En zo komen we tot de metafoor van olifanten en konijnen, die ik uit de doeken zal doen tijdens de lezing. Want op het gebied van aandachtsmanagement kunnen veel mensen nog heel wat winnen.

Door efficiëntere, nieuwe gewoontes te installeren stijgt je energiepeil en geluksgevoel

Daarnaast doorprikt u de zoektocht naar een juiste work-lifebalance. Een gedurfde boodschap in tijden van burn-outs, niet?
Bij Better Minds At Work zeggen we dat net het zoeken naar die juiste work-lifebalance een bron van stress is voor velen. Dat is een gebalde uitspraak die je ook een klein beetje moet nuanceren. Want er zijn mensen die absoluut geen last ondervinden van die zoektocht of die werk en privéleven perfect willen scheiden. Ik wil vooral de mensen aanspreken die daar wel mee worstelen. Voor hen is het juist de zoektocht naar die balans die hen stress geeft. Wanneer je gaat zoeken naar een integratie van beide werelden, valt er een heleboel stress weg. Tijdens de inspiratiesessie geef ik enkele tips over hoe je dat best doet.

Multitaskende management assistants

Hoe kan lef bijdragen tot geluk?
De inspiratiesessie gaat niet over hoe je zelf lef kan kweken. Het gaat wel over hoe lef je naar meer succes en geluk kan brengen. In eerste instantie moet je je gewoontes durven in vraag stellen. Helpt deze gewoonte mij vooruit of werkt het energie afdrijvend? Wanneer je bepaalde gewoontes bekijkt, analyseert en daarna verandert of overschrijft met nieuwe gewoontes, stijgt jouw energiepeil. En daarvan word je automatisch gelukkiger.

U bent een geoefend spreker en u kent de kracht van woorden. Maar hoe wilt u deze management assistants werkelijk tot actie laten overgaan?
We merken inderdaad dat veel mensen zo’n inspiratiesessie meestal heel boeiend vinden. Maar daarna gaan ze naar buiten en doen ze er niets meer mee. Dus wij proberen een concrete uitdaging mee te geven: probeer enkele tips en tricks die jou aanspraken binnen de 48 uur uit. En probeer ze niet allemaal tegelijkertijd. Want dan gaat je brein volledig in weerstand en houd je het niet vol. Kies dus na die 48 uur één of twee tips die je gedurende een maand uitprobeert. Pas dan gaat je brein die nieuwe gewoonte aanvaarden.

Welke baat hebben management assistants erbij om uw inspiratiesessie te volgen op 7 mei?
Ik denk dat management assistants onder gigantische druk staan en hun breinen vaak stomen. Om de eenvoudige reden dat er van hen verwacht wordt dat ze multitasken in hun job. En laat dat nu heel slecht zijn voor je brein. Maar door mijn ervaring met management assistants tijdens workshops, kan ik ook niet ontkennen dat multitasking deel is van hun werk. Het is wel belangrijk dat ze beseffen dat ze ook momenten op een dag moeten inplannen waar ze aan singletasking doen. En dat ze door tips toe te passen hun brein het nodige zuurstof geven wanneer het oververhit is. Dat inzicht wil ik graag meegeven.”

Zin om Virginie Dua aan het woord te horen? Meer weten over breinstretching en aandachtsmanagement?
Schrijf je dan hier in op de jaarlijkse Management Assistant Studiedag van Kluwer Opleidingen op 7 mei in Antwerpen. Wij beloven jou een dag vol sterke sprekers, concrete tips en inspirerende ideeën om je skills te optimaliseren en je motivatie te boosten!  Dit jaar met Jelle Cleymans als gastheer.

 

Virginie Dua, Better Minds At Work

Avatar foto

Auteur

Elke De Wit is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in Projectmanagement, Professional skills en Managementsupport. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen in deze vakgebieden, vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen of congressen die beantwoorden aan de leerbehoeften die leven op de markt.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect