Multitasken: ban die chaos uit je hoofd

Multitasken: ban die chaos uit je hoofd
Multitasken werkt niet, maar hoe verdelen we onze aandacht dan over de duizenden prikkels per dag?

Onze aandachtsboog is op 10 jaar tijd gehalveerd, blijkt uit Canadees onderzoek. Momenteel slagen we erin om ons gemiddeld 8 seconden te focussen. De grote boosdoeners zijn onze smartphones en een veelvoud aan prikkels die op ons afkomen. Denk maar aan de pop-ups die op je scherm verschijnen terwijl je aan het werk bent, de geluidjes en trilsignalen van smartphones die berichtjes ontvangen overal om je heen, om nog maar te zwijgen van alle bewegingen die je bij je collega’s of door het raam opmerkt. Op een dag gaat dus heel wat tijd verloren.

Wat hebben onze hersenen nodig?

Onze hersenen hebben nood aan regelmatig afdwalen en dagdromen. Het liefst van al ervaren ze zo weinig mogelijk prikkels, maar uiteraard moeten we ook efficiënt met onze tijd omgaan. Daardoor is het belangrijk om doeltreffend te werken, en je aandacht erbij te houden, om nadien gebruik te kunnen maken van die broodnodige ‘niets doen’-tijd.

Oorzaken van een verminderde concentratie

Naast de regelmatige onderbrekingen van mails en allerlei device-geluidjes, zijn er nog oorzaken van een verminderde concentratie. Stress en slaaptekort hebben eveneens een grote impact, net als het gebruik van bepaalde medicijnen of roken en overgewicht. Een slechtere doorbloeding van de hersenen wordt door deze slechte gewoontes veroorzaakt. Ook hormonen spelen een rol. Denk maar aan “zwangerschapsdementie”. Daarnaast komen er nog bepaalde aandoeningen zoals ADHD, ADD, dementie en andere geheugenproblemen regelmatig voor.

Kunnen we multitasken aan?

Uit onderzoek van onder andere Stanford University blijkt dat multitasken niet werkt. Het uitvoeren van verschillende taken tegelijkertijd brengt meer afleiding, minder kwaliteit en een minder efficiënte tijdsbesteding met zich mee. Bovendien is dit enorm belastend voor je brein dat al gigantisch overprikkeld wordt. Gelukkig is er hoop en kunnen we ons concentratievermogen ook trainen.

Train je brein

Beperk alle afleiding zoveel mogelijk. Ga na op welke momenten van de dag je je het best kan focussen en gebruik deze tijd zeer doelbewust. Ook aan je motivatie werken zorgt voor positieve resultaten. Als je weet waarom je je focust, wat het belang ervan is en wat het je oplevert, gaat het je wellicht beter lukken om je aandacht bij een bepaalde taak te houden.

Bovendien is het belangrijk om regelmatig een pauze in te lassen. Het heeft geen zin om uren aan een stuk door te werken. Je brein kan dit niet aan en je fopt vooral jezelf door te denken dat je efficiënt bezig bent. Een ideale aandachtsspanne is gemiddeld 45 minuten, maar ben je daar nog niet, focus je dan liever echt gedurende een korte termijn.

Ook rituelen kunnen een handig hulpmiddel zijn. We hebben allemaal een hond van Pavlov in ons zitten. Wanneer je een kort ritueeltje systematisch inbouwt, weten je hersenen op den duur dat ze moeten focussen. Daardoor zal je veel sneller in concentratiemodus terecht komen. Houd je brein fit, eet gezond, beweeg regelmatig en schrijf je misschien toch eens in voor een mindfulness cursus. Je leert er niet alleen hoe je brein werkt en hoe je kan leven in het hier en nu, je leert ook je aandacht te focussen op bijvoorbeeld je ademhaling zonder andere prikkels. De ideale win-winsituatie dus.

Zin in meer?

Wil je alles te weten komen over wat je wel en niet kunt bereiken met multitasken? Neem dan deel aan de workshop Multitasking: ban die chaos uit uw hoofd!, gegeven door Ann Cuyvers, tijdens het Assistants@Work Congres.

Biografie

Ann heeft een enorme passie om mensen te laten groeien. Samen met hen hun krachten en talenten te ontdekken en deze te laten evolueren zodat ze dagelijks, in challenging omstandigheden, het beste van zichzelf kunnen geven. En dit op professioneel en privé vlak in combinatie met een gezond lichaam, een gezonde geest en interessante relaties.

Ann zet hiervoor graag haar expertise in als master in de Toegepaste Economische Wetenschappen, master in de Rechten alsook master in de Psychologie. Daarnaast bekleedde ze 15 jaar sales en management posities, alsook werkt ze mee aan change en andere innovatieve projecten.

Naast haar werk bij bedrijven heeft Ann een eigen praktijk waar ze mensen op individuele basis en in groep begeleidt. Ze is eveneens een erkend loopbaanbegeleider en neemt deel aan verschillende Overheids- en Universiteitsprojecten rond (preventie) van burn-out, oa. Fedris en Zorgpad Burn-out van de KUL.

Ann is eveneens verbonden aan Huis voor Veerkracht waar ze samen met Prof. Dr. Elke Van Hoof het welzijn op de werkvloer verhoogt door wetenschappelijke kennis te integreren in de praktijk.

Auteur

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect