Opgelet: geluk ligt buiten uw comfortzone

‘Om iets te hebben wat u nog nooit had, moet u iets doen wat u nog nooit gedaan hebt’

Wanneer hebt u voor het laatst iets buiten uw comfortzone gedaan? Af en toe buiten uw comfortzone stappen is essentieel om te groeien als individu en gelukkig te zijn. Het verruimt uw blik op de wereld. U verlegt uw grenzen, uw zintuigen worden geprikkeld en u bouwt een sterkere band op met anderen. Meer ervaring geeft u een succesvol gevoel en meer zelfvertrouwen. Dat motiveert u om een groots en gedurfd leven te blijven leiden.

Denk even na over de meest memorabele ervaringen en momenten in uw leven tot nu toe. Waarschijnlijk waagde u op die momenten een sprong in het duister. Misschien probeerde u iets nieuws of beangstigends en bent u buiten uw comfortzone gegaan. Het is dus wanneer u ‘out of the box’ denkt en handelt, dat u bijzondere ervaringen opdoet. U wordt overweldigd door emoties en u voelt u opgewonden. Kortom, buiten uw comfortzone voelt u dat u leeft.

 

Wat houdt u tegen om buiten uw comfortzone te stappen?

Leven buiten uw comfortzone is leven zonder spijt. Waarom zou u dan op zeker spelen?

Het is typisch menselijk om te denken dat we op ons best en het veiligst zijn wanneer we netjes binnen de grenzen van onze comfortzone blijven. We houden van veiligheid en vertrouwdheid. Maar wat houdt ons écht tegen om een stap over die onzichtbare grens van onze comfortzone te zetten?

Het antwoord is eenvoudig: angst. Angst voor het onbekende en het onvertrouwde. Angst om de controle over ons leven te verliezen of angst voor wat anderen over ons denken.

Er zijn allerlei redenen waarom we die stap naar een onbekend (en veel gelukkiger) leven niet durven te zetten. Wat daarbij opvalt: elk van die redenen komt voort uit angst.

De enige persoon die in de weg staat van uw geluk, bent uzelf.

Het klopt dat we onze eigen grootste vijand zijn, zeker wanneer het gaat om initiatief nemen tot verandering. We proberen onszelf ervan te overtuigen dat we gelukkig zijn wanneer we dat eigenlijk niet zijn, of we schetsen worstcasescenario’s in plaats van ons te concentreren op alles wat we kunnen ervaren en ontdekken in het leven.

Buiten uw comfortzone stappen betekent niet noodzakelijk dat u naakt moet bungeejumpen boven een put met krokodillen (tenzij dat uw ultieme droom is natuurlijk). Het kan iets veel eenvoudigers zijn, zoals ingaan tegen iemand waarmee u het niet eens bent, op reis gaan naar een nieuwe bestemming, van een hobby uw werk maken, enzovoort. Hoe verder u buiten uw comfortzone gaat, hoe ambitieuzer u kunt worden.

Verleg de grenzen van uw comfortzone in drie eenvoudige stappen

Dankzij deze drie makkelijke stappen kunt u beetje bij beetje buiten uw comfortzone treden tot u stevig aan de andere kant staat. Zo word ook u een van die succesvolle mensen die alles hebben!

Stap 1. Niet nadenken. Gewoon doen.

Wanneer we de kans krijgen om iets nieuws te doen, wijzen we dit vaak af of we verzinnen allerlei excuses. We komen met het ene excuus na het andere op de proppen en we overtuigen onszelf met de gebruikelijke smoezen, zoals “ik heb niet genoeg geld/tijd/ervaring” of “het gaat nu niet, misschien later wanneer ik meer geld/tijd/ervaring heb”. Dit uitstelgedrag kan een stukje waarheid bevatten, want u kunt op dit moment effectief niet veel geld, tijd of ervaring hebben. Maar aan de andere kant: is er in het leven ooit wel een geschikt moment?

Nu is het moment! Zeg daarom “ja” op elke kans die u krijgt, hoe groot of klein ze ook is. Bewust of onbewust hebt u deze kans in uw leven gebracht, dus grijp ze dan ook met beide handen! Het is belangrijk om te onthouden dat we nooit meer krijgen dan wat we aankunnen. Vertrouw op uzelf, zeg “ja” en kijk niet achterom.

Stap 2. Zet u over uw angst heen.

Wanneer we bang zijn, is wegrennen vaak onze eerste reactie. We willen situaties vermijden waarin we weten dat we met angst te maken kunnen krijgen. Wanneer we toch met die angst geconfronteerd worden, proberen we ze gewoonlijk te negeren via afleidingen zoals eten, tv-kijken, op internet surfen of shoppen.

Maar wat als u uw angst recht in de ogen zou kijken? De volgende keer dat u uzelf angstig voelt, hou dat gevoel vast. Probeer te begrijpen waarom u zich angstig voelt. Waarvan bent u bang?

Zodra u uw gedachten en emoties achter uw angst begrijpt, zult u inzien dat uw angst eigenlijk ongegrond is. Het zal u niet minder bang maken, want angst is nu eenmaal angst, maar als u begrijpt dat uw angst enkel en alleen het gevolg is van uw eigen gedachten, zal het u mettertijd minder beklemmen.

Stap 3. Een ander beeld.

Vond u het altijd al moeilijk om buiten uw comfortzone te stappen? De manier waarop u het leven in het verleden interpreteerde, speelt hier meer dan waarschijnlijk een rol in. Hoe we iets interpreteren beïnvloedt de associaties die we ermee maken in ons verdere leven. Als u bijvoorbeeld een negatieve herinnering overhoudt aan die keer dat u buiten uw comfortzone gegaan bent, zult u misschien nieuwe situaties of kansen te allen tijde vermijden. Buiten uw comfortzone gaan associeert u namelijk met verschrikking, schaamte of angst.

Maar als u het leven buiten uw comfortzone als iets negatiefs bekijkt, waarom verandert u dat beeld dan niet?
Overtuig uzelf met positieve verhalen van uzelf of anderen over die keren dat buiten uw comfortzone gaan wél beloond werd. Als u stilstaat bij alle nieuwe en spannende kansen die op u wachten, wees dan enthousiast. Geloof in uzelf en wees steeds uw eigen grootste supporter.

Motiveer uzelf door te denken aan hoe leuk het zal zijn. Denk vooral ook aan hoe trots u zal zijn wanneer u die eerste stap zet.

U kunt het.

Zet die eerste stap buiten uw comfortzone en ontdek hoe ver u kunt geraken. Misschien wilt u zelfs niet meer terug!

Bron: http://www.thelawofattraction.com

Zin in meer?

Make it happen! De sessie 'Onze comfortzone: een zegen of een vloek' tijdens de Management Assistant Studiedag die plaatsvindt op 7 mei 2019 in Antwerpen gaat hier dieper op in.
Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect