Uitblinken als assistant? Deze skills zijn onmisbaar.

by NCOI Learning Team

Ben jij (management) assistant? Dan ben je zeker en vast een kei in multi-tasken, organiseren en plannen in steeds sneller evoluerende projecten. Welke vaardigheden moet je nog meer in huis hebben om future-proof te zijn en het verschil te maken in jouw organisatie?

 1. Word ’digital savvy’

  De digitale transformatie zet zich razendsnel door in alle organisaties. Allerlei (gratis) tools en software vinden hun weg naar de werkvloer. Een belangrijke competentie van elke assistent is dat je de software en tools door en door kent. Wie ‘digital savvy’ is, heeft vandaag een stapje voor. Tools en software laten je zoveel mogelijk taken overnemen die te automatiseren zijn; in de taken die overblijven, kan je dan helemaal het verschil maken.

 2. Lees, onthoud en verwerk informatie aan een sneltempo

  De hoeveelheid informatie die je dagelijks te verwerken krijgt, is gigantisch. Je wordt overladen met prikkels en hebt het gevoel steeds tijd tekort te hebben. Het is de kunst om het overzicht te houden in de chaos aan informatie. Een future proof assistant kan zeer snel en efficiënt belangrijke van onbelangrijke informatie onderscheiden en krijgt zo grip op de informatie-overload.

 3. Denk mee en stel oplossingen voor

  Wil je echt iets betekenen voor je manager en voor je organisatie? Denk dan mee met jouw manager(s) over organisatievraagstukken en profileer jezelf als sparring partner. Neem het voortouw als je ziet dat processen beter kunnen of als je ziet dat er ergens tijd of geld kan bespaard worden. Zo toon je je meerwaarde en werk je samen met je manager aan het behalen van de bedrijfsdoelstellingen. Stand by your manager!

 4. Werk pro-actief

  Jouw manager verwacht een grote mate van zelfstandigheid en pro-activiteit van jou. Je moet adequaat kunnen inspelen op de ontwikkelingen in jouw afdeling/organisatie. Je hebt de ervaring en de positie als spin in het web. Daarom ben jij perfect geplaatst om mee te denken en initiatief te nemen. En wanneer er weer een verandering op til staat, toon dan zeker je pro-activiteit in plaats van je frustraties.

 5. Toon zelfleiderschap

  Toon wat je in je mars hebt en laat zien waar je goed in bent. Collega’s zullen jouw initiatieven appreciëren. En aan je manager laat je op die manier zien wat je sterke vaardigheden en kwaliteiten zijn en welke taken hij of zij in de toekomst aan jou kan overlaten.

Zin in meer? Durf jezelf in de verf te zetten. Kom naar het Nationaal Assistant Congres op 6 december in Antwerpen. Wil je graag je skills nog meer aanscherpen? Tijdens de 7-daagse opleiding Management assistant van A tot Z krijg je gericht advies, praktische tips en een stevige duw in de rug. Wil je beter functioneren als management assistant? Dan is de opleiding 'Beter functioneren als management assistant' iets voor jou. Wil je de shift maken naar papierloos secretariaat? Volg dan de opleiding 'Het digitale secretariaat'.

Lees ook