VUCA: van stress en angsten naar plezier en onafhankelijkheid

by Isabelle Hoebrechts

Hoewel de technologie ontstond met het idee om ons te dienen, worden we er soms slaaf van. We zijn non-stop verbonden en krijgen continu prikkels binnen, waardoor we amper rust krijgen. Ons brein dreigt zich te verliezen in alles wat steeds sneller op ons afkomt. De gevolgen: demotivatie, angst, stress, burn-out, absenteïsme en allerlei welvaartziektes.

 

Leer je brein kennen

Toch is er een oplossing voor meer mentale weerbaarheid en die zit gewoon in je brein. Het enige wat je moet doen, is de gebruiksaanwijzing lezen, jezelf leren kennen en af en toe op de pauzeknop duwen.

Om te beginnen is het belangrijk om jezelf een aantal goede vragen te stellen. Streef jij als management assistant altijd naar perfectie? Perfectie die nooit haalbaar is, omdat de werkelijkheid altijd verandert of omdat je bang bent om fouten te maken. Of durf jij om vooruit te geraken toch te gaan voor een snellere reactie, met het risico op imperfectie? Ik daag je graag  uit de oefening eens te doen als ‘perfectionist’.

 

De perfecte imperfectionist

Streef naar de perfecte imperfectionist. Durf falen, en laat jezelf toe om te mislukken. Wees niet bang van negatieve feedback en leer hieruit. Want wat als mislukken helemaal niet zo negatief is? Wat als je de verantwoordelijkheid neemt en durft leren uit je mislukkingen?

De hightech wereld van vandaag is heel veeleisend. Je moet continue ultra verbonden zijn en snel reageren op wat op je afkomt. En precies daarin blinkt je brein uit.

 

Het blauwe kapitaal in je brein

Wanneer leer jij connecteren met het volle potentieel van je brein? Dat lukt pas als je erin slaagt om op de pauzeknop te duwen. Dan maak je een verbinding met je blauwe kapitaal of prefrontale cortex. Heb je een goede verbinding met je blauwe kapitaal, een relatief nieuw hersengebied in de voorkant van je brein, dan ben je opgewassen tegen de chaos, snelheid en overdaad aan prikkels van de VUCA-maatschappij. Je hebt mentale veerkracht, meer energie en ruilt werkstress in voor werkplezier.

 

Ben je in balans? Dan kan je morgen zelf – maar ook je collega’s, leidinggevenden, partner en je kinderen – goede beslissingen nemen. Ook wanneer de wereld nog een versnelling hoger schakelt. De wereld zal alleen nog maar meer VUCA worden. Tijd dus om onszelf in vraag te durven stellen en ons hier op voor te bereiden.

 

Zin in meer?

Meer info over hoe je jezelf klaar kan stomen voor de VUCA-wereld, krijg je tijdens de Management Assistentdag ‘Veerkracht en energie in een VUCA-wereld’. Isabelle Hoebrechts geeft er een sessie ‘Train uw brein voor de VUCA-wereld’.

Lees ook