Zes trends voor future proof assistants

Management assistants worden bedolven onder meer taken en alsmaar sneller evoluerende projecten. Dat is alvast één trend in de ontwikkeling van uw functie. Welke andere ontwikkelingen komen er nog op u af? Ontdek ze hier. 

6 belangrijke trends die elke future proof assistant op zich af ziet komen:

  1. Alsmaar digitaler

Veel conventioneel ‘secretaressewerk’ werd overgenomen door pc en smartphone. Deze trend zet zich zeker verder in 2016. De focus voor de assistant moet liggen op taken die niet door pc en apps kunnen uitgevoerd worden. Wat dan overblijft, is een future proof-job, met heel wat uitdagingen.

  1. De DIY-manager

Managers vandaag behoren tot de DIY (Do It Yourself)-generatie. Deze nieuwe managers gebruiken tools en apps, beheren hun mails en afspraken, en beantwoorden zelf hun telefoon. U krijgt meer tijd om uw energie op andere taken te focussen.

  1. ‘Werken met’ in plaats van ‘werken voor’

Een future proof assistant is een goede sparringpartner voor de manager en heeft kennis van het bedrijf en de business. Deze eigenschappen mogen dus stilletjesaan geschrapt en vervangen worden in functiebeschrijvingen van assistants:

  • Niet meer werken vóór maar werken mét
  • Niet enkel volgend maar initiërend
  • Dienstverlenend in plaats van dienstbaar
  • Faciliterend in plaats van uitvoerend
  1. Het nieuwe werken voor de assistant

Het nieuwe werken is al langer in opmars, maar tot nu toe moeilijker toe te passen voor assistants. 19 % gaf aan nooit te flexwerken en 52 % slechts in beperkte mate. Hier komt in 2016 verandering in. Dankzij nieuwe ontwikkelingen en technische mogelijkheden wordt het nieuwe werken haalbaar, ook voor assistants.

  1. Focus op de business

De future proof assistant houdt meer dan ooit focus op efficiëntie. U werkt aan de zaken die er toe doen en waarde toevoegen voor klanten. En u neemt het voortouw waar processen efficiënter kunnen en waar er kan bespaard worden.

  1. Assistant = projectleider

Routine taken nemen af, maar projectwerk neemt toe. U neemt meer en meer de begeleiding en bewaking op van korte of langlopende projecten, waarbij wordt verwacht dat u ze tot een goed einde brengt.

Merkt u deze ontwikkelingen ook in uw functie? Zijn er zaken die we hebben gemist? Of bent u het er niet mee eens of wilt u aanvullen? Laat het me zeker weten.

Klaar voor uitdieping van uw assisting skills?

(Ref. “6 trends voor 2016”, door Vera Bot, 5 januari 2016)
Avatar foto

Auteur

Elke De Wit is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in Projectmanagement, Professional skills en Managementsupport. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen in deze vakgebieden, vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen of congressen die beantwoorden aan de leerbehoeften die leven op de markt.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect