Back to basics van milieuwetgeving

Milieuwetgeving is vrij gecompliceerd… Daarom kan het geen kwaad om in een opleiding eens terug te keren naar de basisbeginselen. Zoals: wat doe je als de vergunningsplichtige activiteiten op jouw bedrijf worden uitgebreid? Volstaat een mededeling kleine verandering of moet er een milieuvergunningsaanvraag gebeuren? Of nog: welke meetverplichtingen zijn volgens VLAREM II van toepassing op een dieselgroep en over welke keuringsattesten moet je beschikken voor specifieke installaties?

 

Dergelijke informatie vond Sofie Dhooge, HSE advisor bij Wolters Kluwer, in “Milieuadministratie: basisopleiding” en kan ze onmiddellijk toepassen op haar eigen situatie.

“Ik leer uit ervaringen van de andere deelnemers. Hoe pakken zij de opslag van gevaarlijke producten aan? Met elkaar in discussie gaan over interpretaties van wettelijke bepalingen leidt tot nieuwe inzichten…

Vrijwel alle milieuthema’s komen aan bod: afval, bodem, lucht, water en gevaarlijke producten. Dit lijkt veel maar de wettelijke verplichtingen worden samengevat tot de essentie en eenvoudig vertaald. “Keep it simple”…

En geen betere manier om de verworven kennis toe te passen dan oefeningen te maken. Welke rubrieken neem je op in een milieuvergunningsaanvraag? Moet er een oriënterend bodemonderzoek gebeuren en met welke frequentie? Aan welke emissiegrenswaarden moet een stoomketel voldoen? Enz.

Zeer nuttig zijn de inventarisatiefiches die samengebundeld een volledige jaarkalender vormen voor de milieucoördinator! Eenmalig moet je de inspanning leveren om alles in te vullen maar daarna zie je in één oogopslag wanneer de volgende keuring van een opslagtank moet gebeuren…

Nog een goede tip zijn de websites van de overheid om informatie over mijn bedrijf op te zoeken. Op de website Geopunt kom ik te weten welke natuurgebieden zich vlak bij mijn bedrijf bevinden. Het Geoloket zonering- en uitvoeringsplannen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) laat zien in welke zone van het zoneringsplan mijn bedrijf is gelegen.”

“Een opleiding die vooral aan te raden is omwille van de praktijkgerichtheid, mogelijkheid om met elkaar in discussie te gaan en laagdrempeligheid.”

Nog meer interessante tips? 

Je krijgt ze in de opleiding “Milieuadministratie: basisopleiding“.
Blijf op de hoogte over alles rond HSE via de portaalsite voor veiligheid en milieu van Wolters Kluwer.

 

Avatar foto

Auteur

Sofie Dhooge is HSE advisor bij Wolters Kluwer en Milieucoördinator B. Sofie ondersteunt HSE professionals in milieu compliance audits.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect