Brandpreventie: wacht niet tot je vuur ziet

Wordt er in jouw bedrijf regelmatig een risicoanalyse opgemaakt rond brand? Te vaak blijkt bij bedrijven het plaatsen van brandblusmiddelen een prioriteit te zijn, terwijl de focus op echte brandpreventie zou moeten liggen. Brandexpert Marc Aspeslagh pleit voor een degelijke risicoanalyse, vanuit een kritisch en modern standpunt.

 

“Uit een onderzoek in Nederland is gebleken dat 40% van de bedrijven die een brand hebben gehad, binnen de twee jaar failliet gaat. Verzekeringen zien niets meer door de vingers. Ze zijn steeds minder geneigd om schade te vergoeden als er een vermoeden is van een te beperkt preventiebeleid. Dit terwijl het aantal bedrijfsbranden wel blijft stijgen. Brandpreventie verdient dus een hoge plek op de prioriteitenlijst van bedrijven.”

 “Er heerst nog het verkeerde beeld: ‘als we voldoende blusmiddelen hebben, is het veilig’. Terwijl de focus net zou moeten liggen op het nemen van voldoende maatregelen om brand te voorkomen. Het herkennen en erkennen van potentiële brandrisico’s en het nemen van preventieve maatregelen komt te weinig aan bod. Men gaat de focus eerder leggen op het brandbestrijdingsmateriaal zodat een vals gevoel van veiligheid wordt gecreëerd.”

 

Brandpreventie met gezond verstand

“Wettelijk voldoen aan de vereisten is niet genoeg. Er zijn zoveel maatregelen die niet verplicht zijn, maar wel de veiligheid enorm kunnen verhogen. Branddeuren kunnen voorkomen dat een brand zich door het hele gebouw gaat verplaatsen op voorwaarde natuurlijk dat men ze gesloten houdt. Als er branddeuren voorzien zijn dienen ze verplicht gesloten te blijven of voorzien te worden van een systeem die ze bij brand doen sluiten.”

 

Het grootste gevaar schuilt in oververhitting van elektronica, stekkers en voedingen

 

Een moderne kijk

“Een slechte preventie gebeurt doorgaans niet uit onwil, maar uit onwetendheid. Er heerst nog steeds een jaren 60-gedachte rond brandpreventie. Preventie met brandoefeningen en in scène gezette problemen. Zo wil iedereen nog altijd leren hoe een frietketel die vlam vat geblust moet worden. Terwijl de grootste brandrisico’s vandaag te maken hebben met elektronica!”

“Achter elk vals plafond in een kantoor schuilt een spaghetti van kabels en voedingen. Dat kan enorm opwarmen. Of denk aan een doorsnee bureau waar een laptop staat, een extra scherm, telefoon, tablet, een gsm die permanent ligt op te laden aan een kabel die online in China besteld werd… vlak naast een stapel papieren of een knuffeltje. We zien meer en meer dat grote bedrijfsbranden dikwijls een kleine oorzaak hebben.”

 

Een kritisch oog ziet meer

“Het is verstandig om als bedrijf tijd te maken voor een echte risicoanalyse. En omdat je als interne medewerker vaak de echte risico’s niet ziet, is een extern oog een meerwaarde. Dat extern oog is trouwens niet noodzakelijk de brandweer. Zij bekijken bij bedrijven voornamelijk de impact bij brand op het gebouw en de evacuatiemogelijkheden en geven aan de hand daarvan een advies. Brandrisico’s die door menselijk gedrag ontstaan zijn echter de verantwoordelijkheid van de werkgever.”

 

Regelmatige opvolging

“In functie van het brandrisico en de activiteiten binnen een bedrijf of organisatie is een brandrisicoanalyse om de drie jaar geen overbodige luxe alhoewel een jaarlijkse evaluatie en opvolging zeker zal bijdragen om het brandrisico te verminderen.”

 

Zin in meer?

Wil je de weten hoe je door brandpreventie je bedrijf brandveiliger kan maken? Meer info en tips krijg je in de opleidingen ‘Brandpreventie op de arbeidsplaatsen’ en ‘De risicoanalyse brand: workshop’.

 

U weet niet goed hoe u een risicoanalyse brand moet opstellen, conform het KB van 2014?

U wilt uw werknemers sensibiliseren en succesvol begeleiden om brandgevaar uit te sluiten?  U wilt uw resultaten op de voet volgen en uw maatregelen prioritiseren en finetunen? Dan bent u bij ons aan het goede adres. Wij helpen u om in orde te zijn met de wet én geven uw een duidelijk overzicht van nog aan te pakken werkpunten. Interesse? Neem dan contact met ons op.

 

Marc Aspeslagh heeft meer dan 30 jaar ervaring in brandpreventie waarvan een belangrijk deel in het Verenigd Koninkrijk en de Scandinavische landen. Hij volgde diverse brandbestrijdingsopleidingen in binnen- en buitenland en gaf zelf 20 jaar opleiding in brandveiligheid voor de maritieme, nucleaire en transportsector. Met het nieuwe KB Brand kwam de vraag naar Fire Risk Assessors, mensen die zich specialiseren in het analyseren en auditen van de brandveiligheid. Marc is gespecialiseerd in het opmaken van Fire Risk Assessments voor bedrijven openbare besturen en evenementen.

Avatar foto

Auteur

Audrey Van den Bempt is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in HSE en in het hr-domein. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen op en vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen die beantwoorden aan de leerbehoeften van hr- en HSE-professionals vandaag.

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect