Elektriciteit en veiligheid: concrete tips

Hoe zet je de wetgeving van het AREI om in de praktijk? Waarop let je als je een elektriciteitscabine controleert? Of als je veiligheidshandschoenen bestelt? Erik De Smedt, Safety Advisor, legt het waarom van de wetgeving uit en geeft uiterst praktische tips & tricks. Zo krijg je een bliksemhelder zicht op de risico’s van werken met hoog- en laagspanning, ook al ken je niks van elektriciteit.

 

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Voor veiligheidshandschoenen, helmen, gelaatsschermen en andere PBM’s, persoonlijke beschermingsmiddelen, is er een gedetailleerde normering vastgelegd in het AREI. Erik: “Als je het waarom van de wet kent, begrijp je met welk materiaal je de risico’s tot een minimum herleidt.”

 

Multibeschermende handschoenen

“De wet zegt dat veiligheidshandschoenen elektrisch isolerend moeten zijn”, zegt Erik. “Maar het is ook aangewezen dat ze bestand zijn tegen hitte, zodat ze niet in je huid smelten bij een korte, hevige vlamboog. Ten derde blijven goede handschoenen je handen beschermen als je met scherpe of ruwe voorwerpen in aanmerking komt. Deze handschoenen bieden weerstand tegen scheuren, snijden, schuren of perforatie.”

 

Het juiste vizier

“Om de juiste helm te pakken te krijgen, is het goed de pictogrammen te herkennen die op de helm zijn afgebeeld”, geeft Erik mee. “Een gewoon gelaatsscherm voor slijpwerk ziet er op het eerste zicht hetzelfde uit als een vizier dat elektrisch isolerend is. Tegenwoordig is het vizier dat in de helm verdwijnt populair, want het is hip, en handig omdat het aan de helm vastzit. Alhoewel het conform is met de wet, ben ik er geen voorstander van. Je kin en nek zijn er niet door beschermd en een steekvlam kan tussen vizier en helm je helm inschieten.”

 

Composiet

Erik: “Nog een tip: als je aan de elektriciteit werkt, kan gereedschap met metalen bekken kortsluiting geven. Kies daarom liever voor gereedschap met bekken in composietmateriaal.”

 

Gewapend met de checklist kan je een installatie controleren en advies geven, op een veilige manier.

 

De 5 vitale regels

Erik: “Als je een elektriciteitscabine binnengaat, zijn dit de eerste vragen waarop je een antwoord zoekt: welk type installatie is dit: unilock of multilock? Waar hangt de sleutel, waar zit het hangslot? Wie daarna deze 5 stappen een voor een volgt, kan weinig fout doen. Om er vertrouwd mee te raken, kan je veel opsteken van didactische foto’s: wat doet de veiligheidsadviseur op de foto goed of fout? Het resultaat is dat je een veiligheidsanalyse kan uitvoeren en advies geven, ook al had daarvoor je geen voorkennis van elektriciteit.”

  1. Vrijschakelen
  2. Vergrendelen
  3. Meten
  4. Aarden/kortsluiting/ontaarden
  5. Afbakenen

 

Van KB 4/12/2012 naar handige checklist

Het KB van 4/12/2012 zegt dat alle elektriciteitsinstallaties van na 1981 conform moeten zijn. Hoe begin je eraan als veiligheidsadviseur? En wat met oudere installaties van vóór 1981? Gewapend met de juiste checklist weet je waar je moet voor oppassen en waar je moet op letten. Zo sta je al een pak sterker in je schoenen.

Praktijkvoorbeelden van vrieskamers of andere technische installaties tonen je stap voor stap waarop je moet letten.

  • Wat is het risico om rechtstreeks in aanraking te komen met de elektriciteit?
  • Is er kans op doorsijpeling van water?
  • Zit de installatie bedekt onder een dikke laag stof?
  • Zie je sporen van mossen, schimmel, planten, insecten of andere dieren in de installatie?

 

Zin in meer?

Wil je graag gefundeerd advies geven over de indienststelling van hoog- en laagspanningsinstallaties? Dan is de opleiding Risico’s en preventiemaatregelen bij laag- en hoogspanningsinstallaties iets voor jou.
Werk je samen met onderaannemers en uitzendkrachten? Dan is het belangrijk dat je je verplichtingen kent. In de opleiding ‘Veilig werken met derden’ leer je hoe je de wet vertaalt naar je organisatie en ontwikkel je je eigen aanpak.

 

Erik De Smedt, Safety Advisor bij een distributienetbeheerder, kan bogen op 11 jaar ervaring als preventieadviseur binnen de energiesector. Daarvoor deed hij eerst een brede technische ervaring op in de bouw en vervolgens als werftoezichter in de energiesector. Erik koppelt zijn ruime technische kennis én de voortdurende focus op veiligheid aan zijn unieke manier van lesgeven. Vanuit de praktijk, met hands-on voorbeelden, foto’s en filmpjes.

Avatar foto

Auteur

Audrey Van den Bempt is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in HSE en in het hr-domein. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen op en vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen die beantwoorden aan de leerbehoeften van hr- en HSE-professionals vandaag.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect