Hoe nuttig is de ISO 50001 norm voor jouw bedrijf?

by Ludo Wouters

Voor energiemanagement verscheen op 1 augustus 2018 de nieuwe norm ISO 50001. Deze norm geeft richtlijnen en energiebesparingsdoelstellingen aan alle organisaties die een energiemanagementsysteem willen opzetten, invoeren, verbeteren en of onderhouden.

 

Meten is weten

Het energiemanagementsysteem van je bedrijf laat toe om het energieverbruik globaal en in detail continu op te volgen, te analyseren en te verbeteren. Het doel van de norm ISO 50001 is bedrijven toe te laten om op een systematische manier te streven naar een lager energieverbruik en een hogere energie-efficiëntie. Dit creëert een besparing op de operationele kosten, maar heeft ook een positieve bijdrage tot klimaatverandering. De norm sluit terug goed aan bij de bestaande norm ISO 14001:2015 voor milieumanagementsysteem en is daarmee ook goed te integreren in een bestaand milieuzorgsysteem.

 

De wereldwijde norm ISO 50001:2018, als vervanging van de ISO 50001 uit 2011, is opgebouwd rond de 3 P’s

  • Profit bevat alles wat met economisch ondernemen te maken heeft, zoals financiële winst. De nieuwe norm geeft je een duidelijk overzicht van je energieverbruik en de bijhorende kosten. Door deze te implementeren kan je gemakkelijk 3 tot 5% besparen op je energiefactuur. Blijft je energiemanagementsysteem goed werken, dan blijf je besparen op je verbruik. Deze financiële (en operationele) voordelen zullen in de toekomst alleen maar blijven toenemen.
  • People draait rond sociaal ondernemen, zowel intern als extern. Intern is het belangrijk dat heel je bedrijf achter deze norm staat, want zo gaat die pas echt optimaal werken. De norm komt extern ook je imago ten goede: het betekent dat je een systeem voor energiemanagement hebt geïmplementeerd en dat je maatschappelijk verantwoord onderneemt. ISO50001 is mondiaal erkend en is bijgevolg zeer interessant voor internationale organisaties die hun klanten willen tonen dat duurzaamheid hoog op hun prioriteitenlijst staat en dat ze actieve inspanningen doen voor het milieu.
  • Planet omvat het ondernemen op vlak van natuurlijk leefmilieu en milieuwinst. Met ISO50001 verhoog je niet alleen de energie-efficiëntie, je vermindert ook de impact van energie op de klimaatsveranderingen.

 

Zin in meer?

Wil jij succesvol aan de slag met kwaliteitsmanagementsystemen in jouw bedrijf? Neem dan een kijkje in het ruim aanbod opleidingen:

Wil je meer informatie over gap-analyses ISO?  Klik hier.

Wens je begeleiding in het kader van de ISO-normen?  Klik hier.

Lees ook