Hoe nuttig is de ISO 50001 norm voor jouw bedrijf?

Wie is er niet geïnteresseerd in een hogere energie-efficiëntie, lagere werkingskosten en minder klimaatimpact? Maar kan dat voor jouw bedrijf? Door de implementatie van de norm ISO 50001 krijg je zicht op de besparingsmogelijkheden van je organisatie.

 

Voor energiemanagement verscheen op 15 juni 2011 de nieuwe norm ISO 50001. Deze norm geeft richtlijnen en energiebesparingsdoelstellingen aan alle organisaties die een energiemanagementsysteem willen opzetten, invoeren, verbeteren en of onderhouden.

 

Meten is weten

Het energiemanagementsysteem van je bedrijf laat toe om het energieverbruik globaal en in detail continu op te volgen en te analyseren. Het doel van de norm ISO 50001 is bedrijven toe te laten om op een systematische manier te streven naar een lager energieverbruik en een hogere energie-efficiëntie. Dit creëert een besparing op de operationele kosten, maar heeft ook een positieve bijdrage tot klimaatverandering. De norm sluit zeer goed aan bij de bestaande norm ISO 14001 voor milieumanagementsysteem en is daarmee ook goed te integreren in een bestaand milieuzorgsysteem.

 

De wereldwijde norm ISO 50001, als vervanging van de EN 16001 uit 2009, omvat 3 P’s:

  • Profit bevat alles wat met economisch ondernemen te maken heeft, zoals financiële winst. De nieuwe norm geeft je een duidelijk overzicht van je energieverbruik en de bijhorende kosten. Door deze te implementeren kan je 3 tot 5% besparen op je energiefactuur. Blijft je energiemanagement goed werken, dan blijf je besparen op je verbruik. Deze financiële (en operationele) voordelen zullen in de toekomst alleen maar blijven toenemen.
  • People draait rond sociaal ondernemen, zowel intern als extern. Intern is het belangrijk dat heel je bedrijf achter deze norm staat, want zo gaat die pas echt optimaal werken. De norm komt extern ook je imago ten goede: het betekent dat je een systeem voor energiemanagement hebt geïmplementeerd en dat je maatschappelijk verantwoord onderneemt. ISO50001 is mondiaal erkend en is bijgevolg zeer interessant voor internationale organisaties die hun klanten willen tonen dat duurzaamheid hoog op hun prioriteitenlijst staat en dat ze actieve inspanningen doen voor het milieu.
  • Planet omvat het ondernemen op vlak van natuurlijk leefmilieu en milieuwinst. Met ISO50001 verhoog je niet alleen de energie-efficiëntie, je vermindert ook de impact van energie op de klimaatsveranderingen.

 

Meer info?

  • Wil je graag meer weten over de verschillende stappen van een (verplichte) energieaudit?
  • Wil je graag zowel meer praktische informatie en voorbeelden over hoe je de norm kan implementeren en toepassen in jouw bedrijf? Bekijk dan zeker onze opleiding Energiemanagement: ISO50001 in theorie en praktijk.

 

Bron: www.vlaio.be, www.Encon.be

Auteur

Audrey Van den Bempt is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in HSE en in het hr-domein. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen op en vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen die beantwoorden aan de leerbehoeften van hr- en HSE-professionals vandaag.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect