Impact van de hiërarchische lijn op de veiligheidscultuur

Als preventieadviseur is het niet altijd gemakkelijk om de hiërarchische lijn te motiveren om te investeren in veiligheid en ze mee te betrekken in je verhaal. Hoe pak je dit het beste aan? Hoe kan het Comité voor Preventie & Bescherming op het Werk (CPBW) hierin een rol spelen? Welke verantwoordelijkheden berusten op de preventieadviseur en welke op de hiërarchische lijn? Hoeveel kan een arbeidsongeval de werkgever kosten en wat moet je precies doen als je ermee te maken krijgt?


Sara Bossers, medewerker op de HSE-afdeling bij Wolters Kluwer, vond op deze vragen antwoorden in de opleiding ‘Impact van de hiërarchische lijn op de veiligheidscultuur’. De opleiding geeft tips & tricks mee die meteen toepasbaar zijn in de praktijk binnen uw eigen organisatie. De opleiding behandelt tevens verschillende veiligheidsthema’s: werken op hoogte, brand, straling en lassen, machineveiligheid, geluid en trillingen, gevaarlijke stoffen, enzovoort. Van elk thema wordt de essentie meegegeven. Voor preventieadviseurs is deze opleiding de ideale kans op een grondige herhaling van de basisbeginselen en wetgeving. Voor andere geïnteresseerden of leden van de hiërarchische lijn wordt op een laagdrempelige manier uitgelegd waar men op moet letten en wat de meest voorkomende pijnpunten zijn binnen een veiligheidsbeleid.

 

De opleiding maakt duidelijk dat de interne preventieadviseur vaak veel taken op zich neemt die eigenlijk de verantwoordelijkheid zijn van de hiërarchische lijn, bijvoorbeeld het opstellen van het omstandig verslag. Een tweede belangrijke tip die meegegeven wordt, is ‘wie schrijft, die blijft’. Als preventieadviseur is het belangrijk om alles neer te schrijven, te laten handtekenen en te documenteren om eventuele latere geschillen te vermijden.

 

Er worden tevens strategieën aangereikt die ervoor zorgen dat medewerkers gemotiveerd worden om veilig te werken. Waarom is het belangrijk om veilig te werken? Hoe pak je dit aan? Alles begint bij de risicoanalyse! Er moet in de risicoanalyse extra aandacht worden besteed aan niet – routinematige werkzaamheden, taken met grote potentiële schade en taken die reeds dikwijls tot hoge ongevallencijfers hebben geleid. Op basis van de risicoanalyse kunnen verdere stappen ondernomen worden, bv. een veiligheidsplan, een toolboxmeeting opzetten, collectieve (CBM’s) en/of persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) voorzien, enzovoort.

 

Het sterkste punt van de opleiding is vooral het delen van elkaars ervaringen. Hoe organiseren andere preventieadviseurs of leidinggevenden de veiligheidscultuur binnen hun onderneming? Hoe maken zij hun punt duidelijk bij de hiërarchische lijn? Door met elkaar in discussie te gaan, komen nieuwe inzichten naar boven.

 

“Deze opleiding is interessant voor preventieadviseurs en andere HSE-professionals, maar evengoed voor de leden van de hiërarchische lijn zelf. Het is een opleiding die het belang van veiligheid zeer duidelijk maakt, zowel op juridisch, economisch en moreel vlak. Het is een eye – opener.”

 

Zin in meer?

Volg dan de opleiding ‘De impact van de hiërarchische lijn op de veiligheidscultuur’. Wil je je werknemers warm maken voor veiligheid? Dan is de opleiding ‘Creëer een positief veiligheidsklimaat in uw organisatie‘ zeker interessant. Wil je leren hoe je gewenst gedrag kunt stimuleren? Volg dan de opleiding ‘Brain Based Safety‘. Wil je alles te weten komen over de nieuwe ISO norm 45001? Neem dan een kijkje op ‘Veranker en borg uw veiligheidscultuur conform ISO 45001‘.

 

Ogen tekort op de werkvloer?

Het is belangrijk iedereen op de werkvloer te betrekken in het veiliger maken van de werkplek en samen te werken aan de veiligheidscultuur, maar het is vaak moeilijk om mensen effectief mee te krijgen. Samen zie je meer! Via de gratis RiskRaporter app kunnen u en uw collega’s snel en gestructureerd gevaarlijke situaties melden.

Avatar foto

Auteur

Sara Bossers is preventie-adviseur en ISO & VCA consulent bij Incerta. Voorheen was ze HSE-redacteur bij Wolters Kluwer.

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect