Nood aan advies als preventieadviseur? Ontdek de LinkedIn-groep

by Audrey Van den Bempt

Als preventieadviseur ben je met honderden zaken tegelijk bezig en kan je niet gespecialiseerd zijn in alles. Het warm water opnieuw uitvinden is niet nodig. In de LinkedIn-groep Preventieadviseurs staan meer dan 3.000 leden klaar om elkaar verder te helpen en ervaringen te delen.

 

“De preventieadviseurs stellen vragen, geven advies, ventileren meningen… Alles in heel professionele, open sfeer”, zegt Lieve Lamberigts, verantwoordelijke marketing HSE bij Wolters Kluwer. “De LinkedIn-groep geeft hen mogelijkheden die ze vaak niet hebben binnen hun organisatie, namelijk meningen en visies afchecken bij collega’s die met hetzelfde bezig zijn.”

 

Volledig autonoom

“Bij de start van de groep in 2012 was Wolters Kluwer actief aanwezig met trouwe auteurs en experten zodat de groep een goede basis had en er beweging kwam. Nu volgen we de groep en werkt hij verder geheel autonoom”, vertelt Lieve. “Ik denk dat veel leden zich zelfs niet bewust zijn van het feit dat Wolters Kluwer de groep heeft opgericht. En dat is ook goed. We willen niet sturend werken. Als iets uit de hand dreigt te lopen – wat zelden het geval is – dan grijpen we in, of in stille periodes zoals vakanties posten we een artikel. Maar verder blijft de groep door de leden zelf bewegen. Wij halen voornamelijk promotionele berichten weg omdat we de dynamiek van de groep willen veilig stellen.”

 

Specifieke vragen

“De leden kunnen met praktische vragen terecht in de groep. Vragen die zeer gedetailleerd of zeer specifiek zijn, bijvoorbeeld vragen naar handleidingen van oude machines en of er giftige stoffen kunnen vrijkomen als er met een alcoholstift op een veiligheidshelm geschreven wordt. Dat zijn praktische vragen waar de andere leden van de LinkedIn-groep vaak een antwoord op kunnen geven.”

 

In het volste vertrouwen

“Het mooie aan de groep is dat we merken dat het echt een meerwaarde levert. Een preventieadviseur heeft doorgaans een coachende rol binnen het bedrijf. Maar van wie mag de preventieadviseur zelf coaching verwachten? We merken dat de groep daar duidelijk een aanvullende rol speelt. Er worden vragen gesteld die soms heel specifieke cases bevatten, met bedrijfseigen informatie. Daar wordt met alle respect op gereageerd. De leden nemen geen blad voor de mond, zijn heel direct en praktisch in communiceren en helpen elkaar op die manier ook echt verder. Ze leren van elkaar, delen ervaringen, geven tips… Een nuttige groep die leeft en blijft groeien.”

 

Mee praten?

Kom je ervaringen delen of vragen stellen in de LinkedIn-groep Preventieadviseurs en maak deel uit van een grote groep gelijkgestemden. De ideale plek om bij te leren en ervaring te delen.

Lees ook